Autošovinizam

Reakcije dela opozicije na zverski napad na Srbe u Kosovskoj Mitrovici

U trenutku dok nastaje ovaj tekst (27. mart 2018), povodom zverskog napada albanskih specijalaca na Srbe u Kosovskoj Mitrovici, jedan deo opozicije ćuti (Janković, PSG, Đilas, Šapić, DJB…), dok drugi pokazuje razobručenu samomržnju – autošovinizam (Narodna stranka, DSS, DS, Dveri). Jedini izuzetak je SRS, čiji predsednik Vojislav Šešelj pruža punu podršku državi Srbiji i njenim organima. Na društvenim mrežama su se oglasili i dežurni hejteri i autošovinisti – Sergej Trifunović (PSG), Janko Baljak (PSG), Slaviša Lekić (NUNS), Beba Balašević (eks-DS) i Jasmina Lukač (Danas). Svi oni su preko Tvitera uputili sramotne i beskrupulozne uvrede Marku Đuriću, Srbima i Srbiji.

Posledice ničim izazvanog napada dugim cevima naoružanih specijalnih jedinica lažne države Kosovo na goloruki narod su: povređene 33 osobe, od kojih pet teže, uhapšen direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i naneta velika materijalna šteta. Ministar poljoprivrede u Vladi Kosova Nenad Rikalo zadobio je teške telesne povrede (grudnog koša i abdomena), zbog kojih je zadržan na lečenju u kosovskomitrovačkoj bolnici na intenzivnoj jedinici. Pored Rikala, povređen je i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović. Među povređenima su i predsednik opštine Leposavić Zoran Todić, i savetnik Ivan Milojević. Lakše je povređen i Marko Đurić. Napadnuto je i lakše povređeno i više srpskih novinara (nije poznat konačan broj, za sada).

Odluku o napadu je donela vlast lažne države Kosovo, uz saglasnost i podršku zapadnog faktora, bez čijeg naloga, albanske vlasti inače ne postupaju.

UJEDINjENI AUTOŠOVINISTI
Sergej Trifunović postavio je na Tviter uvredljivu poruku, odmah pošto je uhapšen Marko Đurić. „Možete li, molim vas, da zadržite životinju?“, napisao je Trifunović na albanskom jeziku. Jasmina Lukač, novinarka Danasa je napisala: „Jbg, da završim jednom da odem po danu, kad ne može – uhapšen Teletabis. Da su ovi iz OVK barem priveli Vulina pa da mi nije žao što moram da rušim strane“. Janko Baljak, režiser, je napisao: „Ovo u Mitrovici je samo dokaz da kad huligan hoće da se bije, on će se i pobiti. a predsednik je od te sorte. Bio i ostao“. Beba Balašević, bivša funkcionerka DS, je napisala: „– Uhapšeni ste gospodine Đurić. – Jel imam pravo na jedan telefonski poziv? – Imate. – Aco Srbine, Aco Srbine!“. Slaviša Lekić, predsednik NUNS, je napisao: „Za vreme bombardovanja SRJ, ni jedna bomba nije pala na Nikšić. Kažu da su Nikšićani ogromnim slovima ispisali: ‘Gađajte i nas, nijesmo šugavi!’#selaković“. Rekoše mrzitelji i uđoše u anale beščašća.

Sramotna saopštenja izdali su DSS, Dveri, NS i DS. Citiram delove saopštenja.

Saopštenje DSS i Miloša Jovanovića: „Svakim danom, pa i ovom poslednjom provokacijom prištinskih vlasti, koju po nalogu iz Beograda podržavaju i održavaju poslanici tzv. Srpske liste, potvrđuje se potpuni slom kosovske politike predsednika Republike i Vlade Srbije. Sve je očiglednije da ne postoje nikakve granice ispod kojih se srpska vlast neće saviti, kako su javno poniženog Đurića savili šiptarski teroristi u uniformama specijalnih jedinica“.

Za vreme NATO zločina 1999. godine Miloš Jovanović je studirao u Parizu. Lično mi je rekao da je tada neizmerno saosećao sa patnjama svog naroda, zlopateći se po glavnom gradu države koja je bombardovala Srbiju i Kosovo. Rekao mi je da su ga samo neodložne obaveze odvratile od nauma da sa oružjem u ruci brani Srbiju i Kosovo. Miloš Jovanović je inicijator, koautor i potpisnik Apela za odbranu Kosova i Metohije, koji je 6. januara 2018. objavljen u listu Politika. Pisan u patetičnom tonu, prepun oveštalih salonskih patriotskih fraza i opštih mesta mitomanije, taj proglas je i činjenično netačan i prepun proizvoljnih tvrdnji.

Saopštenje Dveri i Boška Obradovića: “Predsednik Dveri ističe da naše državno rukovodstvo nijednu kontrameru nije donelo nakon jučerašnjeg hapšenja Marka Đurića (…) to nam govori da sve ide ka potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma. Po njegovom mišljenju, režim Vučić-Dačić bi u tom slučaju iskoristio jučerašnje događaje da se izbore za ZSO kako bi kasnije lakše predstavili narodu potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma kojim se Srbija trajno odriče dela svoje državne teritorije. Međutim, ZSO ima vrlo malo značaja za srpske interese, jer su i ZSO i njeno formiranje deo procesa zaokruživanja državnosti lažne terorističke države. On dodaje (…) i da zato ne razume zašto se u ovom trenutku ide ka potpisivanju ovog sporazuma i odricanju od dela svoje teritorije“.

Za vreme NATO zločina i Boško Obradović je studirao – u Beogradu. Nigde u biografiji se ne hvali da je branio Kosovo i Metohiju niti da je tada bio u vojsci. Nije. On je studirao književnost i zaljubljivao se u Ljotića. Obradović napada Zajednicu srpskih opština kao „proces zaokruživanja državnosti lažne terorističke države“. Ako je to tako, zbog čega se Albanci pet godina grčevito i očajnički trude da onemoguće formiranje ZSO? Jedno znamo, Dveri i Obradović nemaju nikakvu politiku prema KiM niti ih ta tema mnogo interesuje, u poslednje četiri godine najmanje.

A ŽUTI KAŽU…
Saopštenje NS i Vuka Jeremića: „Da je Vučić imao časne namere i zrno diplomatske sposobnosti, on bi (…) otvorio pitanje Đurićeve posete Kosovskoj Mitrovici i insistirao da se izbegne ono što se juče dogodilo. To ne zahteva preveliku mudrost, niti znanje engleskog jezika veće nego što on ima – skromno, ali za tu stvar dovoljno. Vučić je to dakle mogao da spreči, a nije“, rekao je Jeremić. Jeremić je naveo da sumnju budi i dosadašnji izostanak inicijative Srpske liste da obori vladu Ramuša Haradinaja u Prištini, i dodao da se nada da ta inicijativa neće izostati. ‘Da je Vučić zaista potresen, Srpska lista, koja je pod njegovom potpunom kontrolom, trenutno bi glasala za obaranje Haradinajeve vlade. Ako nema zahteva za hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN i nema obaranja vlade u Prištini, to budi sumnju da je reč o režiji’, rekao je Jeremić“.

Prvo, Jeremić iznosi očiglednu neistinu o odsustvu reakcije Srpske liste. Bar dva sata pre nego što je izdao svoje hejtersko saopštenje, Jeremić i njegove službe su mogle da se uvere da je Srpska lista donela odluku da izlazi iz kosovske vlade. Kakav propust! Drugo. Kada bi birali pojedinačno najveću štetočinu po pitanju priznanja Kosova i Metohije, neminovno bi izbor pao na Vuka Jeremića. Za vreme njegovog toksičnog ministrovanja, nezavisnost KiM je priznala 91 država. Vuk Jeremić je nesporno pitanje suvereniteta Srbije pred Generalnim komitetom Generalne skupštine UN učinio spornim – Predlogom rezolucije kojom se traži mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Taj Sud je stao na stranu Kosova i time je Jeremić zadao ključni udarac budućim srpskim naporima.

Saopštenje DS: “Demokratska stranka osuđuje prekomernu upotrebu sile kosovskih policijskih organa koja je očigledno izgledala kao predstava u kojoj su kosovske vlasti izvele pokaznu vežbu suvereniteta, a srpska vlast dobila izlaznu strategiju i priliku da pokaže patriotizam na domaćem terenu. Vlast koja optužuje Zapad za hapšenje nedvosmisleno liči na ponavljanje sličnih scenarija iz prošlosti. Sa kojim dokazima Vučić i Đurić optužuju međunarodnu zajednicu (…)?“.

Vlast DOS je tokom više od 12 godina vladavine ostavila Srpskoj naprednoj stranci teške terete. Jako je teško podići Srbiju na noge posle decenija ratova, kriza i pljačke Srbije. Takav čarobni štapić nema niko. DS je 12 od poslednjih 18 godina vladala Srbijom, Vojvodinom 16, a Beogradom 13 godina. DS je najviše politički i ekonomski razorila Srbiju, a prihvatanje nezavisnosti lažne države Kosovo je dovelo do kote 99 odsto. Najveće štetočine u pogledu kosovske politike su bili Boris Tadić, Vuk Jeremić i Borko Stefanović, nekadašnji lideri DS.

Ne verujem da će građani razumeti ovakve mržnjom zaslepljene reakcije dela opozicije protiv sopstvenog naroda i vlasti u slučaju u kome je apsolutno jasno da sva krivica za bestijalni napad na srpski narod na KiM leži isključivo na organima lažne države Kosovo. Ovakvim reakcijama deo opozicije koji je upravo potonuo na beogradskim izborima nastaviće da tone još dublje. Kao što vidimo, sami su za to krivi.

 

*Autor je politički analitičar i kandidat SNS za gradskog odbornika

Politika
Pratite nas na YouTube-u