Blajburg više ne želi skup ustaša na svom tlu

Pokrenuta inicijativa za promenu prakse koja ,,Blajburg čini najvećom fašističkom manifestacijom u Evropi“

Austrijska organizacija „AK Blajburg“ pokrenula je sajt protiv ustaške komemoracije u ovom austrijskom gradiću.

Sajt www.no-ustassa.at, kako ističu inicijatori, pruža sveobuhvatne informacije o pomenu desničara, kako bi se u širem kontekstu pokazalo o čemu je reč i ukazalo na protagoniste.

„Svake godine se u maju, nadomak Blajburga, sastaje više hiljada nacionalista iz Hrvatske i hrvatske dijaspore. Pod plaštom crkvene komemoracije odaje se počast NDH koja je kolaborilala sa nacističkom Nemačkom i relativizuju njihovi zločini. Među učesnicima su visoki crkveni predstavnici, pa sve do neonacista iz mreže ‘Krv i čast’, to jest okupljen je ceo spekatr ekstremne desnice iz Hrvatske, što Blajburg čini najvećom fašističkom manifestacijom u Evropi“, navodi se u saopštenju.

„Dugoročno želimo da se taj skup više ne održava. Želimo zato da stavimo na raspolaganje zbirku tekstova, koja će, nadamo se, opravdati kritičko posmatranje ovog skupa“, navode inicijatori.

„AK Blajburg“ naglašava da se bori za aktivan antifašizam i kraj ustaškog skupljanja u Blajburgu, kao i protiv nacionalista i revizionizma istorije u Austriji i bilo gde drugde u svetu.

 

Izvor Tanjug/B92, 28. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u