Kosovski Srbi predstavili grb ZSO i usvojili tri zaključka (FOTO)

,,Ako Zapad i Priština ne žele da formiraju ZSO, imamo legitimno pravo da uzmemo sudbinu u svoje ruke“

U Mitrovačkom dvoru održan je sastanak predstavnika opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji. Usvojena su tri zaključka: (1) Ako Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje počne da radi na formiranju ZSO, srpske opštine će same početi sa formiranjem Zajednice, (2) zahteva se da se nalogodavci i izvršioci terora nad građanima najhitnije procesuiraju i kazne, a da ministar i direktor policije podnesu ostavke, (3) Kfor i Euleks se pozivaju da pojačaju budnost i deluju preventivno u slučaju napada na srpski narod.

14.25 – Odbornici su jednoglasno usvojili zaključke sednice.

13.40 – Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić zamolio je Srbe da ne pristupaju vojsci Kosova. Ne dozvolite da budete njihovi janjičari, rekao je Rakić, nakon čijeg obraćanja je određena 15-minutna pauza.

13.00 – Igor Simić iz Srpske liste rekao je da su od predsednika Vučića dobili podršku, ali i da donose poruku predsednika da Srbija neće nemo gledati ako se ponovi ono od pre dva dana. „Bićemo snažna opozicija svim predlozima kosovske vlade jer ona ne radi u interesima Srba“, rekao je Simić.

12.55 – Ako Zapad i Priština ne žele da formiraju ZSO, imamo legitimno pravo da uzmemo sudbinu u svoje ruke, formiramo ZSO i sami odlučujemo o našim životima, a ovde su ugroženi i životi naše dece, poručio je na početku skupa ministar u kosovskoj vladi Ivan Todosijević.

12.50 – Sastanak u Mitrovačkom dvoru počeo osudom incidenata koji su se dogodili u ponedeljak. Dve su tačke dnevnog reda: političko-bezbednosna situacija i izveštaj Gorana Rakića nakon sastanka sa predsednikom Vučićem.

Na sednici u Kosovskoj Mitrovici, predstavnici Srba razgovarali su o političko-bezbednosnoj situaciji na severu pokrajine i formiranju Zajednice srpskih opštine (ZSO). Sednici je prisustvovalo 120 odbornika, a na bini je bio postavljen logo Zajednice srpskih opština.

Na kraju sednice jednoglasno su usvojeni zaključci koje su usaglasili predstavnici srpskog naroda opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Gračanica, Ranilug, Štrpce, Klokot, Novo Brdo i Parteš.

  1. Ukoliko Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje počne da radi na formiranju Zajednice srpskih opština, Srpske opštine i institucije će same početi formiranje Zajednice, njenih tela i institucija. Mi smo spremni da na stvaranju statuta ZSO radimo u saradanji sa Beogradom i Prištinom onako kako je predviđemno sporazumom.

Početkom rada na stvaranju ZSO u tom smislu smatramo isključivo jasno i javno pokazanu spremnost da se na tome radi ne deklarativno i ne uzimajući u obzir odluke ustavnog suda kojima su poništena 22 od 23 principa za osnivanje Zajednice srpskih opština. Takav pokušaj da se na tome radi bi za nas značio isto što i neformiranje i u tom slučaju bismo takođe započeli njeno formiranje na način predviđen sporazumom.

  1. Zahtevamo da se nalogodavci i izvršioci terora nad građanima, predstavnicima srpskog naroda i predstavnicima medija 26. marta ove godine u Severnoj Mitrocici najhitnije procesuiraju i kazne, a ministar i direktor policije podnesu ostavke zbog protivpravnog napada kosovske specijalne policije.
  2. Pozivamo međunarodne predstavnike prisutne na ovim prostorima, pre svega Kfor i Euleks, da pojačaju budnost i preventivno deluju u slučaju napada na srpski narod i njegove predstavnike u narednom periodu, jer je to obaveza koja proističe iz njihovog mandata. Za svako remećenje mira i ugrožavanje imovine i života naših gađana smatraćemo ih odgovornim.

SEDNICA SAZVANA PO HITNOM POSTUPKU
Sastanak je otvorio predsedavajući skupštine opštine Severna Kosovska Mitrovica Dejan Gurešić, koji je rekao da je sednica sazvana po hitnom postupku.

U ime svih odbornika deset skupština, najoštrije je osudio vandalski akt neprimerene sile nad Srbima i njihovim političkim predstavnicima, kao i kidnapovanje Marka Đurića.

Ministar u kosovskoj vladi Ivan Todosijević rekao je okupljenima da je ZSO međunarodna obaveza, a ne hir.

„Ako Zapad i Priština ne žele da formiraju ZSO, imamo legitimno pravo da uzmemo sudbinu u svoje ruke, formiramo ZSO i sami odlučujemo o našim životima, a ovde su ugroženi i životi naše dece“, poručio je na početku skupa Todosijević.

Kritikovao je što predstavnici EU nisu došli na taj skup.

Nakon njega, okupljenima se obratio Igor Simić iz Srpske liste, koji je rekao da je odgovor na razgovor bilo šikaniranje. „Sve smo časno istrpeli, jer šta je par udaraca za svoju zemlju i narod?“, upitao je Simić.

Rekao je da su od predsednika Vučića dobili podršku, ali i da donose poruku predsednika da Srbija neće nemo gledati ako se ponovi ono od pre dva dana. „Bićemo snažna opozicija svim predlozima kosovske vlade, jer ona ne radi u interesima Srba“, rekao je Simić.

Dalibor Jevtić, kosovski ministar za zajednice i povratak, rekao je da Srbi treba jedinstveno da krenu u ono što se zove „demokratska borba za dostojanstvo, mir, za ono što je naš krajnji cilj – da Srba na KiM bude više“.

„Nijedna borba nije laka, ali kada neko na onako brutalan način udari na mir, a mi smo došli u ponedeljak da razgovarmao o miru, pokazuje da će učiniti sve da do mira ne dođe. Našim jedinstvom kao najvećom snagom, daćemo odgovor da ne odustajemo i da se nećemo predavati nikada“, naglasio je Jevtić.

Kritikovao je opoziciju u Srbiji, koja se, kako je rekao, drznula da na ovu nesreću komentariše na nepristojan način, te uputio pitanje da li imaju i mali osećanja i razumevanja za uslove u kojima žive Srbi u pokrajini.

PORUKE GRADONAČELNIKA SRPSKIH OPŠTINA
Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković je najoštrije, u ime te opštine, osudio prekomernu primenu sile protiv građana.

„Mi smo kao građani za suživot sa svima na KiM. Da se taj presedan desio u nekoj zemlji demokratskog razvijenog sveta, predsednik, premijer i ministar policije podneli bi ostavku. Ali, nažalost ne živimo u tom delu civilizovanog sveta“, konstatovao je Janković.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović rekao je da se niko nije nadao da će neko u 21. veku da nasrne na legitimne predstavnike srpskog naroda, a upravo se to desilo.

Naveo je da ZSO nije nikakva pretnja, već potreba srpskog naroda, i da tako treba da to shvate i Albanci.

„Time želimo da zaštitimo sebe, našu budućnost“, podvukao je Popović.

Gradonačelnik Raniluga Vladica Aritonović istakao je da Srbe ništa neće pokolebati ili naterati da odustanu od demokratske borbe za normalan život, mir i suživot.

U diskusiji su se javili i odbornici iz Zvečana i Kosovske Mitrovice, koji su najavili podršku formiranju ZSO.

Odbornik opštine Zvečan ispred Građanske inicijative „Za naš Zvečan“ Dragiša Milović istakao je da je događaj pre dva dana bio pokušaj ponižavanja Srbije, njihovih predstvanika, kao i zauzimanja severa, koji je trebalo da zaplaši Srbe.

Rekao je da je potrebno da se zbiju redovi i uspostavi jedinstvo, te dodao da je došao da podrži inicijativu da se ZSO formira što pre u skladu sa onim što dogovoreno u Briselu pre pet godina.

Ksenija Božović, odbornica Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda Oliver Ivanović“ ukazala je da je lider te stranke, koji je nedavno ubijen, ukazivao na potrebu formiranja ZSO.

Dodala je da se ne sme dozvoliti da se dogode stvari kao što je bilo pre dva dana, zbog koje su mnogi uplašeni.

Srpska lista je juče odlučila da neće više biti deo vlade u Prištini. Ta odluka je doneta jednoglasno posle incidenata u Kosovskoj Mitrovici i sastanka sa predsednikom Srbije u Beogradu.

Poslanici Srpske liste učestvovaće u radu parlamenta, ali neće podržavati odluke vlade.

Zbog ignorisanja obaveza iz Briselskog sporazuma, na petogodišnjicu potpisivanja tog dokumenta, predstavnici Srba najavljuju da će sami formirati Zajednicu srpskih opština.

Kosovska policija je u ponedeljak upala u Mitrovački dvor, gde se održavao skup povodom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, i uhapsila direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića. Tom prilikom policija je koristila i suzavac i šok-bombe.

 

Tokom brutalne intervencije, teže je povređeno osam osoba, među kojima i ministar Nenad Rikalo. Povređen je i snimatelj RTS-a Vladimir Milić.

Marko Đurić je nakon hapšenja odveden u Prištinu pred prekršajnog sudiju, nakon čega je proteran u centralnu Srbiju. O napadu na njega i hapšenju, Đurić je juče govorio na pres-konferenciji u Beogradu.

Rakić: Plan bio da se okupira sever Kosova
Šef Srpske liste i gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić je rekao da Srpska lista kao apsolutni predstavnik srpskog naroda na KiM ne vidi nijedan razlog da učestvuje dalje u vladi.

Naveo je da je jedan od razloga što je akcija pokušaja okupacije severa Kosova prekinuta bila intervencija predsednika Vučića, te dodao da je plan bio da se sever okupira i Marko Đurić drži u pritvoru 30 dana.

Ponovio je poziv Srbima da ne učestvuju u vojsci Kosova, jer je plan Prištine da „udari brat na brata“: „Ne pristajte da budete njihovi janjičari“, rekao je Rakić.

Petković: Povlačenje i uzmicanje nije opcija
Pomoćnik direktora Kancelacije za KiM Petar Petković istakao je da je došao trenutak kada je potrebno da se svi ujedinimo, kada treba biti hrabar i odlučan, kada povlačenje i uzmicanje nije opcija.

„Srpska lista će učiniti da ovo mesto postane simbol odbrane dostojanstva i časti srpskog naroda, a ne da postane simbol poraza i poniženja, kako su želeli oni koji su pre 48 sati poslali horde albanskih terorista da upadnu na ovo mesto i brutalno izvrše napad i nasilje nad učesnicima unutrašnjeg dijaloga i uhapse Marka Đurića, čija je žrtva postala nasvetiji primer i inspiracija za sve nas da se još čvršće i snažnije borimo za naiconalne interese“, rekao je Petković.

Dodao je da optužbe za ishitrenost i jednostranost koja će se čuti povodom odluke Srpske liste neće dići samo od strane Albanaca i onih koji ih podržavaju, već i dela političara u Beogradu „koji neće i ne umeju da pogledaju i sagledaju šta se sve dešava na prostoru KiM, koji su neosetljivi za probleme i strah koji Srbi ovde preživljavaju svakog dana“.

 

Izvor Tanjug/RTS, 28. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u