Novosti: Vučić bio spreman da pošalje vojsku na Kosovo

Vojska Srbije je u potpunosti spremna da ispuni svako naređenje, a Novosti navode da je podignuta njena borbena gotovost

Predsednik Aleksandar Vučić zaustavio je dalji prodor albanskih specijalaca na sever Kosova i Metohije i sprečio eskalaciju nasilja jasnom porukom da je Vojska Srbije spremna da uđe u južnu pokrajinu ako se jedinice ROSU ne povuku ka Prištini, a Marko Đurić ne bude momentalno pušten na slobodu – saznaju „Novosti„.

Kako prenose naši dobro obavešteni izvori, sa ovom odlučnom i hrabrom namerom šef države upoznao je vlasti u Prištini, ali i pojedine centre moći na zapadu, u jeku divljačkog pira policajaca koji su, brutalno tukući goloruki narod, krenuli da hapse direktora Kancelarije za KiM.

Suočen sa dramatičnom situacijom, koja je protumačena i kao namera Albanaca da trajno preuzmu kontrolu na severu, predsednik Vučić je povukao rizičan ali odsečan potez koji je, uz pribranost Srba u Kosovskoj Mitrovici, ispostaviće se, bio presudan za odvraćanje Prištine od paklene namere.

Ovom manevru prvog čoveka Srbije doprinele su i bezbednosne informacije da je Priština, uz svesrdnu podršku pojedinih zapadnih država, bila spremna da suludu intervenciju u Mitrovici i eventualnu burnu reakciju Srba koju su očekivali, iskoristi za invaziju na sever, što joj je strateški prioritet još od 1999.

Bez obzira na ovaj iznuđeni iskorak Beograd će se i dalje isključivo mirnim sredstvima boriti za mirno i pravedno rešenje statusa KiM. Bez obzira na ovo čvrsto opredeljenje, Vojska Srbije je u potpunosti spremna da ispuni svako naređenje, a saznajemo da je posle ove provokacije Albanaca – podignuta borbena gotovost.

U ovoj novoj igri živaca Srbima u južnoj pokrajini izdalo je strpljenje pa su juče, siti lažnih obećanja i složni da ne napuštaju svoje domove, obelodanili da izlaze iz vlade tzv. Kosova, a deset većinski srpskih opština 20. aprila samostalno će formirati Zajednicu srpskih opština!

Za ove korake juče su u Beogradu dobili i podršku predsednika Vučića.

— Posle terorističkog napada na goloruki srpski narod i na predstavnike Vlade ne možemo biti nemi i nećemo više biti ikebana – rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za novinare u Predsedništvu. — Znamo da će se oni ujediniti jer to čine lako, ali ujedinićemo se i mi. Neće nas uplašiti, ostajemo dole sa svojim porodicama, branićemo domove i nikakva ROSU policija, ni međunarodna zajednica, ni Euleks koji su bili sa njima u Kosovskoj Mitrovici, neće nas uplašiti i oterati sa tih prostora.

Rakić je najavio da će se danas u Kosovskoj Mitrovici održati sednica deset opština sa većinskim našim življem i da će biti predloženo da se ZSO formira na petogodišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma.

— Ona je već morala da bude formirana od strane privremenih institucija u Prištini i međunarodne zajednice, ali se to do danas nije dogodilo – pojasnio je Rakić. – Znači, mi postupamo po sporazumu, ne kršimo ga.

On je Srbima sa KiM poručio da imaju podršku Vlade u Beogradu i da niko neće moći nasilno više da uđe na sever. Našim ljudima koji žive južno od Ibra rekao je da „neće biti podele na sever i jug, kao što to nije bilo u poslednje vreme“.

Uprkos tome što će u parlamentu ostati uskraćen za devet srpskih glasova, čime automatski ostaje bez većine, premijer privremenih isntitucija u Prištini Ramuš Haradinaj juče je poručio da neće podneti ostavku.

Naime, poslanici Srpske liste su u septembru 2017. podržali formiranje kosovske vlade i za Haradinaja glasalo je 62 od ukupno 120 poslanika. Srpska lista dobila je da vodi tri resora – Ministarstvo za povratak i zajednice, Ministarstvo za lokalnu samoupravu i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Izbor Haradinaja tada su bojkotovali poslanici pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova bivšeg premijera Ise Mustafe, a sada se nagađa da bi neko iz ovih redova mogao da „uskoči“ kao zamena za srpske glasove kako bi Vlada opstala, a pominje se i mogućnost „vlade nacionalnog jedinstva“.

Posle jučerašnje odluke SL, Haradinaj je izjavio da se „nada da će Srpska lista razmisliti o izlasku iz njegove vlade, jer jednostrane mere i obustava saradnje nisu dobra stvar“.

— To je ishitrena i štetna najava, videli ste šta se desilo kada nema komunikacije. Bolje je da se svi vratimo za sto i da idemo napred – rekao je on.

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači tvrdi da je odluka Srpske liste dokaz da je poseta Đurića, koju i dalje naziva ilegalnom, bila provokacija Beograda. U saopštenju dostavljenom medijima, Tači ističe i da se to dogodilo u danu kada je on „naložio“ da se započne sa izradom Statuta ZSO.

TENKOVI UZ 1.000 VOJNIKA
Vojska Srbije na samoj administrativnoj liniji sa KiM u svakom trenutku ima najmanje 1.000 najbolje opremljenih i naoružanih vojnika. Snage angažovane u Kopnenoj zoni bezbednosti oslonjene su na jedinice tri brigade Kopnene vojske, čije su komande u Kraljevu, Nišu i Vranju. U slučaju eskalacije nasilja u južnoj pokrajini, prve bi bile pokrenute snage za hitno reagovanje, koje čine najelitniji odredi svih jedinica oružanih snaga. Vojska je smeštena na više od 20 baza unutar KZB, na kojima je pripravnost – danonoćna. Baze su opremljene najsavremenijim pešadijskim naoružanjem, kao i artiljerijskim sredstvima i tenkovima.

AMANDMANI
Privremene kosovske vlasti odbile su 84 amandmana srpskih predstavnika koji su se odnosili na bolji život našeg življa na KiM.

 

Izvor Večernje novosti, 28. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u