Moskva i Rijad na pragu istorijskog dugoročnog sporazuma o cenama nafte?

Novi ugovor, koji bi trajao jednu deceniju, bio bi bez presedana

Rusija, zajedno sa članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) radi na novom sporazumu koji bi i u narednim decenijama održao cene nafte.

Sudijski princ Mohamed bin Salaman Al Saud izjavio je da njegovo Kraljevstvo i Moskva razmatraju da li će produžiti sporazum koji su prethodno dogovorili zbog niskih cena nafte, a očekuje se da će naredni važiti čak 10 do 20 godina.

Novi ugovor, koji bi trajao jednu deceniju, bio bi bez presedana.

Aranžman o kome se pregovara svake godine, može se produžiti do dve decenije, a kako je istakao prestolonaslednik, još će se razgovarati o usaglašavanjem stavova.

Ovaj sporazum je smanjio proizvodnju nafte, što je dovelo do povećanja cena, koje su u 2016. godini pale na najniži nivo – na 30 dolara za barel.

Sporazum je omogućio Rusiji da ojača svoju poziciju na Bliskom istoku.

Rusija, koja je najveći svetski proizvođač nafte, nije članica OPEK-a, saveza koji čine zemlj proizvođači nafte kao što su Venecuela, Irak, Iran i Angola. Međutim, Rusija se uključuje u pregovore kada smatra da bi to moglo da bude korisno i neophodno.

U Sjedinjenim Američkim Državama se proizvodi najmanje 10 miliona barela nafte dnevno, pa se manje oslanjaju na uvoz nego u prethodnim godinama. Ipak, Amerikancima i dalje treba oko 8 miliona barela dnevno za uvoz, a neki uprvo dolaze iz Saudijske Arabije.

Zbog svega navedenog, dugoročni sporazum između Saudijske Arabije i Rusije znatno bi mogao da utiče na cene i u Americi.

 

Izvor B92, 28. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u