Beograd podržava zaključke Srba sa KiM

,,Formiranje ZSO je pravo kosovskih Srba po Briselskom sporazumu, domaćem i međunarodnom pravu“, rekao je Marko Đurić

Beograd podržava zaključke Srba sa KiM i njihovu nameru da započnu formiranje Zajednice srpskih opština, koje je njihovo pravo po Briselskom sporazumu, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je rekao da očekuje da umesto pretnji ratom, koje ništa dobro ne mogu da donesu, predstavnici Prištine omoguće Srbima da u naredne tri nedelje počnu da rade na formiranju i izradi statuta ZSO.

„Srbija je opredeljena za mir, Srbija želi, čuva i čuvala je mir i zato podržavamo zaključke Srba sa KiM i njihovu nameru da započnu formiranje ZSO, koje je njihovo pravo po Briselskom sporazumu, po domaćem i međunarodnom pravu“, istakao je Đurić.

On je poručio pojedinim prištinskim ministrima koji prete hapšenjem ukoliko dođe do formiranja ZSO, da prvo treba da uhapse sebe jer pet godina ne sprovode sporazum.

Ocenjuje da su razgovori koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče, 28. marta, imao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i međunarodnim zvaničnicima ohrabrenje za Srbe na KiM, jer je jasno da se Srbija bori i da nije sama u nastojanjima da očuva mir i ukaže na poštovanje sporazuma.

Srbija podržava uspostavljanje onakve ZSO kakva je predviđena Briselskim sporazumom, a ne onako kako je zamišljaju pojedini albanski mediji ili političari pominjući odluke ustavnog suda, dodaje Đurić.

„Jedina moguća forma je onako kako je predviđeno Briselskim sporazumom. Oni su odlukom ustavnog suda poništili 22 od 23 tačke principa o uspostavljanju Zajednice i takvo formiranje neće biti moguće“, naglasio je Đurić i rekao da deli mišljenje predsednika Srbije da politički predstavnici Albanaca nisu ozbiljni u nameri da uspostave Zajednice.

ALBANCI PRIVELI I SASLUŠAVALI NOVINARE I PRAVNIKE
Vlada Srbije najoštrije osuđuje privođenje i saslušavanje troje radnika RTS i petoro advokata na KiM, izjavio je Đurić.

On je pojasnio da su oni privedeni u Peć gde su pet sati saslušavani, a opušteni su tek nakon intervencije iz Beograda.

„U Peći su bili zadržani u policijskoj stanici, nakon naše intervencije i nakon što su ih pet sati saslušavali pušteni su i sprovedeni iz Peći“, rekao je Đurić novinarima u Beogradu.

Advokati su bili na terenu i u okviru projekta pružanja pravne pomoći Srbima kojima je oduzeta imovina.

Đurić kaže da bi voleo da postoji više solidarnost novinara u centralnoj Srbiji i Vojvodini sa „prebijenim i utamničenim“ novinarima na KiM koji su u Peći ilegalno zadržani pet sati, a da nisu izvedeni ni pred sudiju ni pred tužioca.

O tom događaju, ali i o događajima u ponedeljak gde su novinari prebijani, kako je rekao, Kancelarija je detaljno obavestila više od 70 međunarodnih organizacija.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 29. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u