Vojska Srbije izvela veliku protivpobunjeničku vežbu (VIDEO)

Cilj vežbe da se proveri osposobljenost jedinica za izvršenje protivpobunjeničkih zadataka

Taktička vežba „Sadejstvo 2018“ počela na poligonu Pasuljanske livade, u izvođenju Četvrte brigade Kopnene vojske, vazduhoplovne brigade i Specijalne brigade.

Vežbi prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U izvođenju vežbe učestvuje ukupno 923 pripadnika vojske, a upotrebiće se različite vrste naoružanja i pokretnih sredstava.

Između ostalog u vežbi učestvuju tenkovi, borbena vozila pešadije M-80A, samohodne haubice, tenk za izvlačenje, tenk nosač mosta, višecevni bacači raketa, minobacači, jurišni avioni “Orao“, kao i helikopteri HN-42M “Gama“ i helikopter Mi-8, Hameri, bespilotna letelica „Orbiter“…

Taktička vežba sa bojnim gađanjem “Sadejstvo 2018“ izvodi se u okviru godišnjeg plana realizacije vežbi u Vojsci Srbije za 2018. godinu.

Cilj vežbe, čija je tema izvođenje pobunjeničke operacije, je da se kroz izvođenje taktičnih vežbi sa bojnim gađanjem unapredi taktična i vatrena osposobljenost posada, posluga i odeljenja i da se kroz kolektivnu obuku proveri osposobljenost jedinica za izvršenje namenskih zadataka.

Vežba se realizuje kroz posedanje linija blokade, zatim blokadu naseljenog mesta, izvođenje napada, poziv na predaju i neutralisanje pobunjenika u naseljenom mestu.

 

Izvor Tanjug/B92, 29. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u