Ljimaj: Kosovo je zapadnoevropska zemlja, a ne turski vazal

Erdogan je juče u Istanbulu optužio Haradinaja da podržava „teroriste“

Zamenik premijera Kosova Fatmir Ljimaj izjavio je danas u Prizrenu da Kosovo nije ničiji vazal i da predsednika kosovske vlade Ramuša Haradinaja može da smeni samo narod koji ga je izabrao.

Odgovarajući na kritike turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana upućene Haradinaju povodom odluke o smeni funkcionera kosovske policije zbog hapšenja šestoro turskih državljana osumnjičenih za podršku pokretu Fetulaha Gulana, Ljimaj je rekao da Kosovo želi dobre odnose sa svima ali da „vazal“ neće biti nikome.

„Moja poruka za Vladu i premijera Kosova je da smo mi suverena i nezavisna država. Niko i ništa ne može da preti sem naroda Kosova. On je dao mandat premijeru, on ga smenjuje, nijedna druga država, nijedan lider ne može da nam kaže ko treba da vodi Vladu Kosova“, kazao je Ljimaj.

On je istakao da to treba da bude jasno i Erdoganu koji je pokazao prijateljstvo prema Kosovu.

„Premijer je primenio Ustav Kosova, Vlada vodi računa o interesu zemlje i bilo koji bude pokušao da dirne u to će dobiti isti odgovor“, kazao je Ljimaj i dodao da je Kosovo zapadno-evropska zemlja.

Prema njegovim rečima, hapšenje i deportacija turskih državljana je delo sumnjive agende.

„Tražićemo do kraja odgovornost, zašto se desilo i nikada se u našoj zemlji zbog ličnih agendi koje ne predstavljaju interese Kosova to ne može dogoditi“, rekao je Ljimaj.

Erdogan je juče u Istanbulu optužio Haradinaja da podržava „teroriste“, pošto je smenio ministra unutrašnjih poslova Kosova Faljamura Sefaja i direktora Kosovske obaveštajne agencije Dritona Gašija, zbog hapšenja šestoto turskih državljana.

Haradinaj je smenio ministra i direktora KOA, jer nije bio informisan o hapšenju šestorice turskih državljana povezanih s pokretom Fatulaha Gulena koji je u Turskoj optužen za pokušaj državnog udara.

Povodom tih događaja Erdogan je juče upitao Haradinaja od kada štiti one koji su izveli državni udar i od koga dobija naredbe, a poručio mu je i da će da „plati“.

On je takođe optužio i SAD koje navodno kontrolišu Haradinaja.

 

Izvor Beta/Večernje novosti, 01. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u