Brnabić: Podržaću Srbe da formiraju ZSO

,,Osnovna stvar je da je sve teže sačuvati mir i stabilnost zbog Prištine i njihovih partnera“, zaključila je premijerka

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da će dati podršku Srbima na KiM da tokom aprila formiraju Zajednicu srpskih opština ukolilko Priština ne želi da napravi ZSO onako kako je to dogovoreno Briselskim sporazumom.

„Ako Priština ne želi sama da poštuje svoje obaveze naravno – daću punu podršku Srbima na KiM da osnuju ZSO, a to će biti tokom aprila“, rekla je Brnabić novinarima.

Na pitanje koje mere će Srbija preduzeti po pitanju KiM, premijerka kaže da su neke od tih stvari poverljive i u fazi dogovora.

„Bilo bi neodogovorno da iznosim to, Srbija će se truditi da sačuva mir i stabilnost. Osnovna stvar je da je sve teže sačuvati mir i stabilnost zbog Prištine i njihovih partnera, i čini mi se da ne teraju Prištinu dovoljno da poštuje dogovor i sporazume koje su potpisali. Beograd će insistirati jače nego nego ikad na punoj implementaciji Briselskog sporazuma i formiranju ZSO, ali ne kako Priština misli nego kako je bilo dogovoreno i potpisano“, rekla je premijerka.

Brnabić ističe da to ne može da se menja bez saglasnosti obe strane.

PREMIJERKA: POLITIČKI NONSENS DA KOSOVO BUDE PRISTUNO KAO DRŽAVA NA SAMITU U SOFIJI
Premijerka Ana Brnabić je poručila da je politički nonsens da Kosovo bude prisutno na evropskom samitu za Zapadni Balkan u Sofiji, kao i da će Beograd, u zavisnosti od poteza Prištine oko osnivanja Zajednice srpskih opština, odlučiti o učešću na tom skupu.

„U zavisnosti od toga ćemo odlučiti o samitu u Sofiji 17. maja. Bugarska je naš veliki parner, a Evropska unija naš strateški cilj, želimo dobru komunikaciju i interesu naše države je da budemo na tom samitu“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, Kosovo ne može biti prisutno na tom samitu kao država, jer to nije moguće ni teorijski.

„Zato što je Evopska komisija statusno neutralna, a Kosovo nije država već pokrajina u okviru Republike Srbije, i to pet jakih i važnih članica EU takođe misle“, naglasila je ona.

Premijerka je istakla da je regionalna stabilnost veoma važna Srbiji i da mi imamo najveći interes u celom regionu da se održi ta stabilnost, kako bilo kakva destabilizacija ne bi ugrozila postignute rezultate u teškim reformama koje smo sproveli u prethodnom periodu.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 02. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u