Švajcarska štampa: Beograd i Priština u opasnoj igri sa velikim silama

,,Evropska unija je bespomoćna u ovoj krizi“

Švajcarski javni servis se u tekstu pod naslovom “Erdoganov zahvat ka Kosovu“ bavi posledicama tajnog hapšenja gulenista u Prištini i deportovanja u Tursku.

Kako se podseća, bez sudskog naloga ili znanja premijera Ramuša Haradinaja, kosovske bezbednosne snage su uhapsile šestoricu navodnih sledbenika pokreta Fetulaha Gulena i predale ih članovima turske tajne službe na prištinskom aerodromu.

“Navodno, za to je znao predsednik Hašim Tači, a Kosovo je pratilo zahtev turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana, koji okrivljuje Gulenov pokret za pokušaj puča u leto 2016. godine i od tada lovi pristalice svog bivšeg saradnika širom sveta. Iznenađujuće je da je Kosovo učinilo takav plezir Turskoj. Do sada je Priština bila jasno orijentisana prema zapadu, a najveći saveznici kosovske nezavisnosti od Srbije se nalaze u Vašingtonu“, navodi se.

U tekstu se navodi da je na proslavi desetogodišnjice od samoproglašene nezavisnosti u februaru ove godine, Tači poručio Evropi da Kosovo ima samo jedan pravac – „evropsku integraciju“.

“Ali sada, svega mesec dana kasnije, Kosovo se rukuje sa Erdoganom, u jasno nelegalnoj i zavereničkoj akciji. U Prištini se govori i o državnom udaru kao i da je predsednik Tači preuzeo svu vlast. U međuvremeu, premijer Haradinaj je smenio ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajne službe, koje je označio kao učesnike u otmici navodnih Gulenista. Kosovo je uzdrmano, drugi put u jednoj nedelji. Tenzije sa Beogradom su eskalirale posle hapšenja srpskog komesara za Kosovo Marka Đurića početkom nedelje, posle čega je srpski predsednik Aleksandar Vučić nazvao prištinsku vlast terorističkim klanom. Uz podršku ruskog predsednika Vladimira Putina, Vučić pokušava da uveća uticaj Beograda na Kosovu i ponavlja nacionalističku borbenu poruku – „Kosovo je Srbija“, ističe se u tekstu.

Suprotan koncept dolazi pravo od Erdogana, kako se navodi, tokom posete Prizrenu 2013. godine on je rekao da je Kosovo Turska i da je Turska Kosovo.

“Erdogan vidi teritorije bivše Otomanske imperije kao sferu svog uticaja, kako na Kosovu, tako i u sirijskom Afrinu ili bilo gde. Jedna stvar je izvesna, lideri u Beogradu i Prištini igraju opasnu igru sa velikim silama. Za Zapad je neophodno da pruži Zapadnom Balkanu jasnu perspektivu i da reši konflikte na miran i demokratski način, uključujući sve koji su uključeni. Evropska unija je bespomoćna u ovoj krizi. Interesi Rusije i Turske se sreću u Siriji. Kriza na obodu Evrope se dešava na jednoj od najvažnijih geopolitičkih područja. Zapadni Balkan je veza između Zapada i Orijenta“, zaključuje se.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosmetu su neizbežni nakon najnovijih događaja i nakon što je Srpska lista uskratila podršku vladajućoj koaliciji, piše Zeri.

 

Izvor B92, 02. april 2018.

Pratite nas na YouTube-u