Srbija će pomoći Srpsku sa pet miliona evra

Petnaest opština u RS dobiće novčanu pomoć od Srbije

Srbija će pomoći opštine u Republici Srpskoj u iznosu od pet miliona evra, saopštio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Reč je o novoj tranši pomoći, a predsednik je to saopštio na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a posle sastanka državnog vrha Srbije i Srpske.

Vučić je, na konferenciji za štampu, naglasio da je u skladu sa Zakonom o specijalnim vezama Srbije i RS, razgovarao sa Dodikom o daljoj podršci koju Srbija može da pruži narodu u RS.

„Usaglasili smo da u sledećim opštinama pomognemo u ukupnom iznosu od 5 miliona evra. Ovo je nova tranša pomoći Srbije građanima RS. Reč je o opštinama Prijedor, Novi Grad, Kozarska Dubica, Gradiška, Čelinac, Mrkonjić Grad, Pelagićevo, Bijeljina, Sokolac, Bratunac, Zvornik, Istočna Ilidža, Višegrad, Novo Goražde, Trebinje”, rekao je Vučić.

Kako je dodao, Srbija će sa 500.000 evra pomoći i pravoslavnim hramovima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Predsednik je istakao da je izdvojeno i posebnih milion konvertibilnih maraka za program samozapošljavanja, za razvoj preduzetništva mladih do 35 godina starosti, za programe za podsticaj, pokretanje vlastitog biznisa i preduzeća.

Naglasio je da Srbija pomaže pet opština, gde nije Dodikova stranka na vlasti, što pokazuje da je Srbiji stalo do svih u Republici Srpskoj.

Preneo je da je Dodik zamolio Srbiju da pomogne u izgradnji magistralnog puta Gacko-Foča, deonica Tjentište-Brod na Drini u vrednosti do 10 miliona evra.

„Nismo mogli u ovom trenutku da donesemo tu odluku, ali ćemo je razmatrati za dva meseca kada budemo jasnije videli stanje u budžetu Srbije i javnim finansijama, kada budemo mogli da predvidimo kako to izgleda”, objasnio je on.

Vučić je kazao da je Srbija pokazala iskrenu želju da pomogne u uslovima kada obezbeđujemo visoki suficit u budžetu Srbije, kada imamo rast do 4 odsto na kvartalnom nivou, kada imamo ogroman broj projekata koje očekujemo da budu ostvareni u kratkom periodu.

„Pokazali smo iskrenu želju da kada imamo visok suficit, kada imamo rast od četiri odsto, kada imamo ogroman broj projekata, otvaramo fabrike u Nišu, Čačku, u Kraljevu, Leskovcu, Zaječaru, mnogo toga se zbiva za nas, želimo da narod u Republici Srpskoj, kao i Srbiji ostane na svojim ognjištima”, naveo je Vučić.

Najavio je da će samo u aprilu prisustvovati otvaranju nove Leoni u Nišu, zatim fabrike u Čačku, kamen temeljac za Forverk, potom u Loznici, pa Kraljevo te Kruševcu, Leskovcu, i da se nada fabrici u Zaječaru.

„Narod u RS se suočava sa napuštanjem ognjišta. Mi želimo da što više ljudi ostane na svojim ognjištima u Srbiji i RS, i zato smo spremni da pomognemo rukovodstvu Srpske, našem narodu”, poručio je Vučić.

Vučić je zahvalio Dodiku na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, i izvestio ga o situaciji na Kosmetu. Predsednik je najavio da će sa Dodikom biti zajedno u Mostaru, a onda zajedno idu u Trebinje da posete vrtić koji gradi Srbija.

DODIK: SLEDIĆEMO ISKLjUČIVO POLITIKU SRBIJE PREMA KiM
Republika Srpska će po pitanju Kosova i Metohije isključivo slediti politiku Beograda i Srbije, učiniće ono šta ta politika odluči i taj stav nećemo promeniti, izjavio je danas u Beogradu predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednik Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da Republika Srpska zbog toga trpi velike pritiske.

„Imamo pritiske po tom pitanju da menjamo politiku prema Kosovu. To je za nas suštinsko pitanje i mi to nećemo učiniti”, rekao je Dodik.

Republika Srpska, rekao je, prati politiku Srbije i nismo spremni da damo saglasnost da BiH podrži jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

„To se neće desiti i nadamo se da će ti stavovi biti poštovani”, kazao je Dodik i dodao da će RS po pitanju Kosova i Metohije pratiti isključivo politiku Beograda i Srbije.

„Učinićemo ono što ta politika odluči i mi taj stav nećemo promeniti”, naveo je Dodik.

Na pitanje Tanjuga kako iz perspektive jednog entiteta u BiH vidi nedavne događaje u Kosovskoj Mitrovici i Prištini i odnos međunarodne zajednice, Dodik je rekao da međunarodna zajednica ima različite kriterijuma i duplu politiku.

Dugo je, kazao je, u politici i imao je priliku da sluša strance koji na jednom mestu govore jedno, a na drugom drugo.

Za nedavno hapšenje šefa vladine kancelarije za KiM, Marka Đurića, je rekao da je to bila brutalna akcija „kriminalaca i terorista”, nakon koje je međunarodna zajednica ućutala.

„Ništa nije rekla na tu temu. Evropska unija izašla je sa zahtevom za smirivanjem tenzija i neupotrebu sile, a sila je već bila upotrebljena. Zato mi ne verujemo iskreni stav međunarodne zajednice”, rekao je Dodik poredeći ponašanje predstavnika međunarodne zajednice kada je reč o KiM i kada je reč o BiH.

Prema njegovim rečima, pozicija međunarodne zajednice je jasna.

„Mi smo im zahvalni za sve projekte. Mi želimo da razgovaramo sa svima, ali nismo spremni da dozvolimo da nas vode i da nam naređuju kako da se ponašamo”, kazao je.

Zato, kazao je, razume situaciju na KiM.

„Potpuno sam uveren da suštinsku vlast na Kosovu ima međunarodni faktor, a izvršioci su navode kosovske institucije”, zaključio je predsednik Republike Srpske.

INTEGRACIJE SRBIJE I SRPSKE BIĆE JOŠ IZRAŽENIJE
Predsednik Republike Srpske Miodrag Dodik izjavio je danas da je najnoviji paket pomoći Srbije Srpskoj za rešavanje konkretnih problema građana Srpske inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da veruje da će integracija Srbije i Srpske biti još izraženija po mnogim pitanjima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Vučićem, Dodik je zahvalio na konkretnoj pomoći u rešavanje konkretnih dugogodišnjih komunalnih, zdravstvenih i obrazovnih problema građana Srpske, te naveo da raduje što Srbija ima odgovornost i želju da pomogne.

„Mi smo jedinstveni narod i samo zajednički možemo da odbranimo naš identitet”, poručio je Dodik koji je govorio i o aktuelnoj situaciju u Srpskoj i u federaciji BiH, kao i o razgovorima Beograda i Prištine.

Najnoviji paket pomoći opštinama u Republici Srpskoj za Dodika je najkonkretniji primer odnosa i veza Srbije i Srpske i novi segment u pomoći koja je ranije bila samo na načelnom političkom nivou.

Podsetio je na period kada su Srbija i Srpska bile izložene velikim poplavama i pomoći Srbije Srpskoj sa značajnim finansijskim sredstvima, navodeći izgradnju škola u Doboju i Šamcu, kao i izgradnju mosta Bratunac – Ljubovija koji zbog zbog administrativnih problema u Sarajevu nije stavljen u funkciju.

Za političku situaciju u BiH je rekao da je gotovo zamrla, da su institucije paralisane, a da su odnosi između Hrvata i Bošnjaka do te mere složeni da ne funkcioniše ni parlament ni vlada.

„Jedino što funkcioniše je Republika Srpska u punom kapacitetu”, kaže Dodik i dodaje da institucije Srpske nesmetano funkcionišu i da se beleži rast ekonomije koji od Nove godine do danas iznosi 3,2 odsto.

 

Izvor Tanjug/Politika, 03. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u