Bukti trgovinski rat: Kina i SAD razmenile tarife od po 50 milijardi dolara

Kina uvodi nove tarife na američke proizvode

Kina će uvesti nove tarife od 25 odsto na 106 američkih proizvoda, saopštilo je kinesko Ministarstvo finansija.

Među tim proizvodima su soja, automobili, hemijski proizvodi, određeni tipovi aviona, proizvodi od kukuruza i drugi poljoprivredni proizvodi.

Takva reakcija Kine usledila je nakon što je administracija američkog predsednika Donalda Trampa noćas najavila uvođenje 25-procentnih tarifa na 1.300 kineskih proizvoda iz oblasti industrijske tehnologije, transporta i proizvodnje medicinskih uređaja, nastojeći da kazni Peking zbog njegove trgovinske prakse i navodne krađe intelektualne svojine.

Ukupna vrednost uvoza tih kineskih proizvoda u SAD iznosi 50 milijardi dolara, a na dugoj listi ocarinjenih proizvoda su i hemijska jedinjenja, farmaceutski proizvodi poput hormona za kontrolu rađanja, guma, određeni proizvodi od plastike, nerđajući čelik i proizvodi od aluminijuma.

Zvanični Peking je odmah preduzeo recipročne mere, najavljujući uvođenje tarifa na američke proizvode čija je vrednost uvoza u 2017. godini takođe iznosila 50 milijardi dolara.

Biće uvedene i dodatne tarife na proizvode kao što su viski, cigarete i duvan, određene vrste govedine, maziva, propan i druge proizvode od plastike, saopštilo je Ministarstvo finansija Kine.

Tarife će biti primenjene i na američki sok od pomorandže, pamuk, neke vrste pšenice, kao i na kamione, pojedine SUV-ove i električna vozila, saopštava Ministarstvo.

Zvanični Peking je u ponedeljak povećao uvozne dažbine na američku robu vrednu tri milijarde dolara, kao odgovor na tarife od 25 odsto na uvozni čelik i od 10 procenata na aluminijum koje je uveo predsednik SAD Donald Tramp, a mnoge kompanije strahuju da će eskalacija bilateralnih trgovinskih odnosa zadati udarac globalnoj trgovini.

 

Izvor Tanjug/B92, 04. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u