Dačić: Srbija da insistira na roku za Briselski sporazum

Dačić ponovio da je jedina moguća i brzo ostvariva ideja za pitanje Kosova – razgraničenje, odnosno podela

Srbija ne treba da izlazi iz Briselskog sporazuma, ali treba da insistira na tome da se zna do kada će trajati njegova implementacija, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i naglasio da dijalog o trajnom rešenju za pitanje Kosova nije ni počeo.

„Javnost mora da shvati da se trenutno vodi dijalog o tehničkim pitanjima, a da dijalog o trajnom rešenju nije ni počeo jer Priština ne želi te razgovore“, rekao je Dačić za RTS.

On je izrazio uverenje da bi bivša šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton povukla potpis s Briselskog sporazuma jer je, kako tvrdi, razočarana njegovom implementacijom.

„Ili taj dogovor postoji ili ne postoji, hoće li EU da to ispuni ili ne, oni su garant, mi ne bismo ni trebalo da se bavimo time“, rekao je Dačić.

Na pitanje da li je realno da se Zajednica srpskih opština formira 20. aprila jer Priština preti novim hapšenjima, Dačić je rekao da za razliku od Albanaca koji su devedesetih godina prošlog veka formirali ilegalne institucije, Srbi formiraju ono što je dogovoreno.

„Svi oni lažu, lažu pred očima međunarodne javnosti, koja ćuti na njihove laži“, rekao je Dačić.

Na izjavu zamenika kosovskog premijera Envera Hodžaja da je dijalog nemoguć zbog agresivne kampanje Beograda za povlačenje nezavisnosti Prištine, Dačić je odgovorio kontrapitanjem:

„A nije agresivna kampanja kad oni idu sa ambasadorima SAD, Francuske, Velike Britanije i islamskih zemalja da teraju druge zemlje da priznaju Kosovo. To je vrhunac bezobrazluka i cinizma“, rekao je Dačić.

On je naglasio da nema stabilnosti u regionu bez kompromisnog rešenja kojeg ne može biti bez uvažavanja i srpskih interesa.

„Nemam nikakve dileme da dijalog treba da se nastavi“, poručio je Dačić.

On je, ipak, naglasio da pre pet godina niko nije mogao ni da pomisli da neće biti realizovano ništa od glavnog cilja Briselskog sporazuma što je ocenio kao poraz međunarodne zajednice i EU.

„Nije implementirana glavna stvar – Zajednica srpskih opština“, naglasio je Dačić, te je naglasio da Srbija ne treba da izlazi iz Briselskog sporazuma, ali treba da insistira do kada će trajati njegova implementacija.

Na pitanje ako se pokaže da je Briselski sporazum samo „mrtvo slovo na papiru“, da li bi realizovao svoju ideju da povuče potpis s tog sporazuma, Dačić je upitao „da li je Srbija ta koja nije sprovela Briselski sporazum“.

„Ne možete tražiti od nekoga ko je ispunio svoje obaveze da bude odgovoran za nešto što neko drugi nije uradio“, poručio je Dačić.

On je ponovio da je jedina moguća i brzo ostvariva ideja za pitanje Kosova – razgraničenje, odnosno podela.

Dačić je dodao da Srbija mora da zaštiti svoje nacionalne i državne interese, da vodi računa o geostrateškoj situaciji i o budućnosti Srbije.

Upitan za sadržaj pravno-obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, on je rekao da niko ni u EU ne zna šta to znači.

„Ako ne zna Johanes Han, onda najmanje ja to znam“, rekao je Dačić.

Dačić je poručio da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova.

„Mi smo za dijalog i nećemo nikoga provocirati, ali ne damo na sebe i svoje dostojanstvo. Ako ne dođe do kompromisa, do rešenja će doći u neka druga vremena“, poručio je Dačić.

Upitan da li isključuje mogućnost da će Vojska Srbije morati da interveniše na KiM, i da li je to realno i moguće, Dačić je rekao da „mi sada ulazimo u sferu javne reči, za koju uopšte ne bi bilo dobro da u javnoj sferi izgovaramo“.

„Vi hoćete da ja kažem ili da nećemo da reagujemo ako napadnu sever, što onda znači da slobodno mogu da napadnu, ili da ćemo da upotrebimo vojsku – pa će svi da skoče i kažu spremate se za rat“, rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da Srbija nikad neće ratovati, ali da mora da brani svoj narod.

„Tu nema nikakve dileme“, zaključio je Dačić.

DAČIĆ: PROTIV SAM REKONSTRUKCIJE VLADE
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je protiv rekonstrukcije Vlade i da sa socijalistima o tom pitanju premijerka Srbije Ana Brnabić ne mora ni da razgovara.

„Znate da sam protiv toga, nemojte da me bezveze to pitate“, rekao je Dačić za RTS i naglasio da je premijerki, koja je najavila da će o rekonstrukciji razgovarati sa svim strankama, poručio da ne mora da razgovara s SPS-om, jer se to njih „ne dotiče“.

Upitan da li bi njegova pozicija „mogla da bude rekonstruisana“, Dačić je odgovorio kontrapitanjem:

„Mislite da će da se rekonstruiše predsednik stranke koalicionog partnera? Nemojte da ste smešni“.

Povodom medijskih spekulacija da bi tokom rekonstrukcije Vlade moglo doći do spajanja Ministarstva spoljnih poslova s resorom za evropske integracije, on je rekao da o ministarki Jadranki Joksimović „misli najbolje“.

„Mislim da bi bila dobar ministar. Ona je sad dobar ministar. Nismo ni u kakvim svađama“, rekao je Dačić.

Upitan da li je očekivao bolji rezultat na beogradskim izborima, Dačić je rekao da SPS imala veći broj glasova u Beogradu nego što je bio rezultat na izborima i tim povodom dodao: „Nisam zabrinut“.

Na pitanje da li će neko morati da snosi odgovornost za izborni rezultat, Dačić je najavio da će biti kadrovskih i programskih promena do kraja godine i ukazao da SPS, ne svađajući se sa SNS-om, mora da neguje identitet stranke, pre svega zbog birača.

„Pokazali smo da je SPS neuništiv – šta drugi da kažu?“, poručio je Dačić.

Govoreći o inicijativi za podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću, Dačić podseća da je to stara inicijativa, te napominje da nema veze sa podizanjem spomenika Zoranu Đinđiću.

On je naglasio da nikome ne osporava pravo da podiže spomenike, ali navodi da je protiv toga da se time izazivaju podele i sukobe.

Iza Miloševića, dodao je, ostao je Dejtonski sporazum i Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244. Dačić je, takođe, podsetio da na suđenju Miloševiću u Hagu, Srbija nije označena kao deo „organizovanog zločinačkog poduhvata“, niti kao odgovorna za genocid.

Na pitanje čime je zaslužio epitet najveštijeg srpskog političara, Dačić kaže: „Ne znam, verovatno imam neke kvalitete“.

Sve je to, kako kaže nebitno, već je bitno da se 28 godina bavi politikom i da je „ostao isti“.

„Za mene najveći kompliment kad me građani gledaju kod kuće, ispred svojih televizora i kad ja nešto kažem, a oni kažu u pravu je. Jer ja im uzimam reč iz usta, za razliku od nekih koji su im uzimali iz džepa“, zaključio je Dačić.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 04. april 2018.

Pratite nas na YouTube-u