Putin, Erdogan i Rohani: Nastavljamo borbu protiv terorizma

Održan trilateralni samit u Ankari povodom mirovnog procesa u Siriji

Predsednici Irana, Rusije i Turske objavili su zajedničku izjavu nakon samita u Ankari i naglasili da je astanski format bio jedina efikasna međunarodna inicijativa koja je pomogla da se smanji nasilje širom Sirije i doprinela miru i stabilnosti u Siriji, dajući impuls Ženevskom procesu u cilju da se pronađe trajno političko rešenje sirijskog sukoba.

Rusija, Iran i Turska podržavaju suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Sirije, navodi se u zajedničkoj izjavi trojice predsednika, potpisanoj u Ankari.

Predsednici Rusije, Turske i Irana, Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan i Hasan Rohani, potpisali su zajedničku izjavu o Siriji u kojoj su se složili da će nastaviti saradnju u cilju postizanja mira u Siriji.

Ponovo je izražena namera da se nastavi saradnja za konačno uništavanje DAEŠ-a, Nusra fronta i ostalih ljudi, grupa, formacija i organizacija u Siriji povezanih sa Al Kaidom ili DAEŠ-om i naglasili uspeh njihovih kolektivnih napora u borbi protiv međunarodnog terorizma, dodaje se u saopštenju.

Iran, Turska i Rusija pozvali su međunarodnu zajednicu, UN i njene humanitarne agencije da povećaju svoju pomoć Siriji pružanjem dodatne humanitarne pomoći.

„Pozvali smo međunarodnu zajednicu, konkretno UN i njene humanitarne agencije, da povećaju svoju pomoć Siriji pružanjem dodatne humanitarne pomoći, podržavajući humanitarne aktivnosti vezane za uklanjanje mina, obnovu osnovne infrastrukture, uključujući socioekonomske objekte i očuvanje istorijskog nasleđa“, piše u zajedničkoj izjavi lidera.

Turska i Iran su uvereni da ne postoji vojno rešenje sukoba u Siriji, već se on može rešiti samo političkim procesom putem pregovora, dodaje se u izjavi.

Trojica lidera potvrdila su svoju odlučnost za nastavak aktivne saradnje u Siriji kako bi se postigao dugoročni prekid vatre između sukobljenih strana i unapredio politički proces predviđen rezolucijom Saveta bezbednosti UN 2254, ističe se u saopštenju.

Predsednici su spremni da pomognu u pokretanju rada ustavne komisije Sirije u Ženevi u što kraćem roku.

„Oni su ponovo izrazili svoju podršku za početak rada komisije u Ženevi što je pre moguće, uz pomoć specijalnog izaslanika UN za Siriju i u saradnji sa tri zemlje-garanta“, navodi se u saopštenju.

Trojica lidera naglasila su i važnost odvajanja terorista od oružane opozicije.

 

Izvor Sputnjik, 04. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u