EU Prištini dala četiri meseca

Portparolka EU Maja Kocijančić izjavila da je za Kosovo ”vrhunski prioritet” da formira ZSO u skladu sa dogovorenim

Evropska unija je pozdravila najavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da da mandat upravljačkom timu za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

Kako prenosi Tanjug, EU je Prištini dala rok za izradu statuta od četiri meseca.

„Najava premijera Ramuša Haradinaja… je vrlo dobordošla. Izrada nacrta statuta je počela i završiće se u vremenskom okviru od četiri meseca“, stoji u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

U saopštenju se navodi da ovaj ”dugo očekvini korak” omogućava početrak primene dogovora o Zajednici srpskih opština , što je , kako se naglašava, obaveza koju je Kosovo preuzelo u okviru dijaloga kome posreduje EUi uz sporazume dogovorene u Briselu u aprilu 2013. godine i avgustu 2015. godine.

”EU će pozvati glavne pregovarače Beograda i Prištine, njihove timove , kao upravljački tim i tehničke eksperte na razgovore u Brisel, kako bi se konstruktivno i u dobroj volji angažovali u procesu izrade nacrta”, zaključuje se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Istovremeno, direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Baklan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove, Angelina Ajnhorst, koja se nalazi u poseti Prištini, naglasila je da ”Kosovo mora da sprovede sporazum o ZSO bez većih kašnjenja”. Ona je dodala da nesporazumi između Beogrda moraju biti rešeni ”u miru i kroz dijalog.

Portparolka EU Maja Kocijančić izjavila je za Tanjug u utorak da je za Kosovo ”vrhunski prioritet” da radi u skladu sa ”zaključenim dogovorom” o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

 

Izvor Tanjug/B92, 05. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u