Rusko-britanska „Velika igra“ kao hladni rat 19. veka

Šta nas geopolitičko rivalstvo britanske i ruske imperije u centralnoj Aziji tokom 19. veka uči o novom Hladnom ratu

U 19. veku Velika Britanija je bila opsednuta strahom da će neka druga evropska zemlja iskoristiti političko raspadanje islamskog dela Azije. Isprva je to bila Francuska, a zatim Rusija, koja je počela da se spušta karavanskim putevima i zapretila da postavi novu svetsku monarhiju na ruševinama stare.

Britanija je najpre motrila na Konstantinopolj, a kada su carske armije pregazile Centralnu Aziju London je promenio fokus na Persiju, današnji Avganistan i planinske prolaze Himalaja. Već tada se u Evropi smatralo da će novi veliki rat biti između Rusije i Britanije, piše „Forin afers„.

Već 100 godina Rusija se širila na istok i jug skoro 100 kvadratnih kilometara svakog dana. Činilo se da ništa neće moći da zaustavi nalet, ali je Britanija rešila da povuče liniju pre nego što se granica približi Indiji. Rivalstvo dve sile, u britanskim medijima prozvano „Velika igra“, protezalo se od Evrope do Dalekog istoka. Sa indijskih granica Britanija je krenula u ratove u Avganistanu i na Tibetu, koji su se završavali ponekad katastrofalno.

NEPRIJATELj PRED VRATIMA
Zahvaljujući ruskom širenju, do 1850. godine razdaljina između interesnih zona Sankt Peterburga i Londona bila je manja od 2.000 kilometara. Takmičenje za pojas koji ih je delio, današnji Tibet, Iran i Avganistan, proznato je „Velika igra“.

Više od pola veka činilo se da nema mesta kompromisu. U svom ratu za interese obe strane su angažovale armije političara koji su vodili bitke za uticaj, trgovinu i investicije, izgradnju strateških pruga, vojne ekspedicije, ali i za pridobijanje saveznika u Evropi.

Na ovoj velikoj šahovskoj tabli Indija je bila vitalna figura, koja je Britaniji bila vrednija od svih drugih kolonija, a gubitak te zemlje porušio bi mit o nepobedivosti tada moćne imperije.

GROBLjE IMPERIJA
Zabrinuti za bezbednost Avganistana, Britanci su najpre pokušali direktnim pregovorima u Sankt Peterburgu, gde im je rečeno da ta zemlja nije u sferi ruskih interesa. Ipak, pojedini zvaničnici nisu bili ubeđeni, pa je šef diplomatije lord Salisberi tražio uspostavljanje „pouzdanog agenta u Avganistanu“, koji bi pazio na lokalne vlasti. Međutim, zvaničnici Avganistana su bili anti-britanski nastrojeni, pa većih pomaka nije bilo.

U međuvremenu, Britanija je imala problema na drugom kraju polja, kada je Rusija 1877. godine krenula u rat protiv Turske, i umalo zauzela Konstantinopolj. Uz podršku Austro-Ugarske koja se zabrinula zbog ruskog prodiranja na Balkan, uspeli su da zaustave napredovanje na Kongresu u Berlinu 1878. godine. Po drugi put London je odneo malu pobedu u velikoj borbi.

Međutim, usledio je novi pritisak Rusije u Centralnoj Aziji. Na dan Berlinskog kongresa ruska misija je krenula u Kabul. Emisari su poslati da špijuniraju u Tirkestanu, planovi su pripremljeni po naređenjima iz Sankt Peterburga, da krene ka Indiji. Lokalne vođe proglasile su sveti rat protiv Britanije.

London je odmah reagovao i poslao vojsku u Avganistan, gde je sa manjim snagama i uz pomoć lokalnih saveznika, uspostavio kontrolu nad ključnim tačkama neprohodne teritorije. Međutim, lokalna plemena i njihovi lideri još jednom su pokazali zašto je Avganistan poznat po nazivu „groblje imperija“.

Spletke, intrige, izdaje i iznenadni napadi, naterale su Britance na povlačenje pri čemu su pretrpeli znatne gubitke. Ceo odred pod vođstvom generala Kavagnarija bio je ubijen, nakon čega je London odustao od kontrole Kabula. Plan je sada bio da ako Rusija proba da uđe u Avganistan, ista plemena okrenu protiv ruskih vojnika i tako dobiju njihovu naklonost.

KOCKA NA TIBETU
Sa početkom 20. veka počele su da pristižu glasine o ruskim intervencijama u Tibetu. Navodno je Moskva slala agente i oružje misterioznoj državi u planinama, i ništa nije moglo da se uradi jer je ta teritorija bila interesna zona Kine.

Britanski lord Kurzon odlučio je da ipak pošalje misiju u Tibet, nadajući se da će tako izbeći sukobe. London je bio spreman na svaki potez koji bi zadržao Ruse podalje od Britanaca. Oko 2.000 britanskih vojnika uspelo je da se učvrsti u Lasi, gde su se sukobili sa Tibetancima tražeći da polože oružje. Pod komandom Kola Janghasbnta, porazili su Tibetance, Dalaj Lama je pobegao, i mir su sklopili sa budističkim sveštenicima.

SAVEZ NEPRIJATELjA
Dogovoreno je da se strani agenti drže podalje od Tibeta, na šta se Rusija žalila i tražila da se delovi ugovora ponište. Akcija Janghasbenta primer je da je mala pomoć Rusije mogla da priredi katastrofu Londonu, ali je Britanija bila spremna da plati cenu kako bi Moskvu zadržala van svoje sfere.

Uoči Prvog svetskog rata, britanski ambasador u Sankt Peterburgu tražio je podršku za Rusiju kako bi dobio njenu podršku u Aziji. Ovaj ugovor bio je dragocen Londonu, a dve sile su udružile snage u Evropi, što je samo nekoliko godina ranije delovalo kao nemoguće. „Velika igra“ je konačno završena.

 

Izvor Blic, 05. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u