Vili Vimer: EU neće dugo trpeti Britaniju

Slučaj ,,Skripalj“ kao novi primer ratnohuškačke istorije Velike Britanije

Optužujući Rusiju za trovanje špijuna Sergeja Skripalja, Velika Britanija iskorišćava evropsku solidarnost i ponaša se kao „mafijaška država“, rekao je bivši potpredsednik OEBS-a i bivši sekretar nemačkog Ministarstva odbrane Vili Vimer.

Prema Vimerovim rečima, ponašanje Britanije u slučaju „Skripalj“ je skandal koji predstavlja „veliku opasnost za međunarodni mir“.

„Mislim da ovu državu možemo da nazovemo mafijaškom državom jer je ponašanje Britanije u ovom slučaju protivno svim evropskim i međunarodnim pravilima i zakonima“, rekao je Vimer za RT.

Velika Britanija već ima istoriju ratnohuškačke retorike, rekao je Vimer, podsećajući na odluku da se krene u rat u Iraku.

„Mi kao Evropljani imamo iskustva s Britancima. Moramo samo da se setimo Tonija Blera. Oni lažu od jednog rata do drugog“, kaže Vimer, koji je jedno vreme bio i nemački ministar odbrane.

Dugoočekivani Čilkotov izveštaj, koji je objavljen 2016, predstavljao je žestoku kritiku Blera, navodeći da je namerno prenaglasio pretnju koja dolazi od iračkog režima i da se oslanjao na pogrešne obaveštajne podatke.

„Zato smatram da bi pretnju ratom Rusiji trebalo posmatrati kao još jednu britansku laž, dok god oni ne počnu da se ponašaju na odgovarajući, legalan i međunarodni način“, kaže Vili Vimer.

On napominje da je podrška koju je Velika Britanija dobila od EU standardno savezničko ponašanje, ali upozorava da bi blok mogao da razmisli da li će tako postupati i ubuduće.

„Ako neka zemlja zatraži solidarnost i podršku, ona će je i dobiti, jer organizacije poput EU i NATO-a drugačije ne bi funkcionisale. Britanci na čelu s vladom Tereze Mej sad iskorišćavaju ovu spremnost na solidarnost koja leži u temelju Evropske unije i NATO-a“, rekao je Vimer.

 

Izvor Sputnjik, 05. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u