Tramp diže ulog na 100 milijardi, Kina prati

Predsednik SAD se pozvao na „nepravednu odmazdu Kine“

Kina će na američki protekcionizam uzvratiti istom merom i „po svaku cenu“, saopšteno je u Pekingu, prenosi agencija „Blumberg“.

Blumberg ocenjuje da je verbalni rat između dve zemlje, zbog predloženih tarifa predsednika SAD Donalda Trampa na kineski uvoz – eskalirao.

„Kineska strana će uzvratiti na isti način i po svaku cenu, i odlučno će napasti, koristeći nove sveobuhvatne kontramere, kako bi čvrsto odbranila interese države i svojih građana“, navelo je kinesko Ministarstvo trgovine u saopštenju objavljenom na svojoj zvaničnoj internet stranici.

Ministarstvo je dodalo da će večeras u 20 časova održati brifing za medije u Pekingu.

Saopštenje je objavljeno nakon vesti da je Tramp sinoć dao nalog svojoj administraciji da razmotri uvođenje dodatnih tarifa na kineski uvoz u vrednosti 100 milijardi dolara, što je izazvalo novi pad akcija na američkim berzama.

Predsednik SAD se ovom prilikom pozvao na „nepravednu odmazdu Kine“, koja je bila odgovor na Trampovu listu tarifa predloženih ranije ove nedelje, a koja se odnosi uvoz 50 milijardi dolara vredne kineske robe, podseća njujorška agencija.

Neočekivani potez Trampa preti da poništi napore vodećih američkih i kineskih trgovinskih zvaničnika koji nastoje da smire usijanu situaciju i da postignu sporazum koji bi mogao da spreči eskaliranje sukoba, ocenjuje „Blumberg“.

Predstavnici američke administracije su u protekla dva dana pokušavali da umanje strah od trgovinskog rata, pri čemu je glavni ekonomski savetnik Leri Kudlou izjavio u četvrtak da bi SAD mogle i dalje da dođu do dogovora s Pekingom.

Cene evropskih akcija, američkih fjučersa i sirovina su pale nakon najnovijih pretnji Trampa, dok su prinosi na hartije od vrednosti porasli.

 

Izvor Tanjug/B92, 06. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u