Orban: Osigurali smo istorijsku pobedu

Koalicija Orbanovog Fidesa odnela ubedljivu pobedu na mađarskim parlamentarnim izborima

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je pobedu pošto preliminarni rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da su mu birači dali poverenje za treći uzastopni mandat, a četvrti od 1998. godine. Lideri mađarskih opozicionih stranaka, koje su prešle cenzus i ušle u parlament, podneli ostavke. Vučić čestitao Orbanu.

Koalicija Orbanove stranke Fides i manjeg partnera hrišćanskih demokrata, ubedljivo je slavila na izborima i po svemu sudeći osvojila dvotrećinsku većinu, odnosno 133 od ukupno 199 mesta u parlamentu, prenose agencije.

„Pobedili smo“, rekao je Orban okupljenim pristalicama, ističući da je veliki odziv birača raspršio sve sumnje u tu pobedu, prenosi Rojters.

„Osigurali smo istorijsku pobedu i stvorili mogućnost da zaštitimo Mađarsku“, rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, Mađarska još nije tamo gde želi da bude, ali ide svojim izabranim putem.

„Ići ćemo tim putem zajedno“, naveo je Orban. Zahvalio je biračima i posebno Mađarima koji žive izvan Mađarske i učestvovali su na izborima, što su, kako je rekao, pomogli da se „zaštiti matica“.

Na osnovu prebrojanih 88,57 odsto glasova, koalicija na čelu sa Fidesom osvojila je 48,76 odsto glasova, prenosi MTI.

Na drugom mestu je nacionalistička stranka Jobik sa 19,74 odsto glasova i 26 mandata. Sledi koalicija predvođena socijalistima sa 12,19 odsto glasova i 20 mandata, LMP sa 6,77 i DK sa 5,49 odsto glasova.

Odziv birača je već do 18.30, pola sata pre zatvaranja birališta, bio visokih 68,13 odsto.

LIDERI OPOZICIONIH STRANAKA PODNELI OSTAVKE
Lideri mađarskih opozicionih stranaka, koje su prešle cenzus i ušle u parlament, podneli su sinoć ostavke nakon objavljivanja prvih rezultata parlamentarnih izbora.

Kako je prenela agencija MTI, prvi je ostavku podneo predsednik stranke Jobik Gabor Vona, a potom su to učinili i kolider stranke LMP Akos Hadazi i predsedništvo Socijalističke partije.

Vona je ostavku podneo nakon objavljivanja preliminarnih rezultata parlamentarnih izbora, po kojima je ta stranka osvojila oko 20 odsto glasova i 27 mesta u parlamentu.

„Cilj Jobika – pobeda na izborima i da se prisili promena u Vladi – nije postignut. Fides je pobedio. Pobedio je ponovo. Želeli smo da ovako visoki izlazak donese drugačiji rezultat, ali su ljudi odlučili ovako“, rekao je Vona.

Nakon objave prvih rezultata, ostavku je podneo i Akos Hadazi, kolider LMP, stranke koja je zauzela četvrto mesto i osvojila 6,82 odsto glasova, odnosno sedam mandata u parlamentu.

On je, međutim, agenciji MTI rekao da neće vratiti poslanički mandat.

Ostavku je ponudilo i predsedništvo Socijalističke partije, koja je na izborima nastupila u koaliciji sa strankom „Dijalog za Mađarsku“, koja je osvojila treće mesto sa 12,19 odsto glasova i 20 mandata.

Lider socijalista Đula Molnar izjavio je da je stranka spoznala volju birača i da se smatra odgovornim za ishod izbora.

ZAKON O NVO MOŽDA ODMAH PO FORMIRANjU PARLAMENTA
Među prvim zakonima koje bi će usvojiti novi saziv mađarskog parlamenta, mogao bi se naći i onaj kojim se vladi omogućava da zabrani nevladine organizacije koje podržavaju migraciju i predstavljaju „rizik po nacionalnu bezbednost“.

To je izjavio Janoš Halas, portparol stranke Fides, koja je ubedljivo pobedila na jučerašnjim izborima i u parlamentu obezbedila dvotrećinsku većinu.

Takav zakon bio je deo izborne kampanje premijera Viktora Orbana i njegove stranke Fides, a čija meta je, kako navodi „Rojters“, bio američki finansijer Džordž Soros.

Orban je nacrt tog zakona podneo parlamentu još u februaru.

 

Izvor Tanjug/RTS, 09. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u