Američki i ruski mediji ćute o zaoštravanju povodom Sirije

Uprkos kritičnoj situaciji povodom američkih pretnji napadom na Siriju, mediji u SAD, ali i u Rusiji, bave se drugim temama

Dan nakon hitnog sastanka zbog navodnog hemijskog napada u Dumi u Siriji u SB UN, ruski i američki mediji u manjoj meri izveštavaju o dešavanjima u Siriji.

O tenzijama u vezi sa Sirijom izvestio je Karl Bilt na svom nalogu na Tviteru prenoseći da je vazdušnoj odbrani ruske flote na Crnom moru izdato upozorenje za napad.

Vodeći ruski i američki mediji o tome, zasad, nisu izvestili.

Pojedini mediji su preneli da je rusko Ministarstvo odbrane izdalo naredbu da se borbena gotovost ruske crnomorske flote podigne na najviši nivo i da je izdato upozorenje za eventualni napad nakon što je primećeno da su vojni brodovi koalicionih snaga za Siriju, predvođene SAD, Velikom Britanijom i Francuskom, krenule ka Siriji. Prema nekim informacijama, do napada bi moglo da dođe u naredna 24 sata. Kako se još navodi, slanje ratnih brodova ka Siriji je reakcija na navodni napad hemijskim oružjem u sirijskom gradu Dumi, gde je stradalo najmanje 70 osoba. Za taj napad optužuje se sirijski režim na čijem čelu je Bašar el Asad, koga u sirijskom ratu podržava Rusija.

Internacionalni portal ruske televizije „Raša tudej“ kao najvažniju vest prenosi informaciju da je ćerka bivšeg dvostrukog špijuna Julija Skripalj nakon trovanja puštena iz bolnice. RT na svom sajtu prenosi izjavu američkog predsednika Donalda Trampa da za „napad hemijskim oružjem u Siriji SAD ima mnogo vojnih opcija“.

I američkoj televiziji CNN na sajtu Sirija nije u fokusu. CNN se bavi upadom agenata Federalnog istražnog biroa u kancelariju Trampovog ličnog advokata i reakcijom predsednika na taj potez, ali i aferom curenja podataka sa Fejsbuka, kao i predstojećim nastupom osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga pred Kongresom SAD u vezi sa tim skandalom.

Portal RT na ruskom kao udarnu vest je objavio da ruska ambasada u Londonu traži od Velike Britanije da što pre dostavi dokaze da se prema Juliji Skripalj postupa u skladu s njenom slobodnom voljom. Oni javljaju i da je „Tramp spreman da upotrebi silu u Siriji“, a tu informaciju preuzeli su od „Vol strit džornala“ koji se poziva na neimenovane izvore iz pentagona.

Internacionalno izdanje ruskog „Sputnjika“ o Siriji nas danas obaveštava o humanitarnom koridoru u istočnoj Guti.

Vodeća ruska agencija Tas, i u ruskoj i engleskoj verziji, kao glavnu vest ima informacio je vrednosti rublje. Naime, rublja je danas nastavila da gubi vrednost, drugi dan zaredom, posle novih sankcija SAD Rusiji.

Portal američke „Foks“ televizije najviše se bavi slanjem američkih vojnika na granici sa Meksikom, ali i ekonomskim temama i odnosima SAD-Kina.

„ABC njuz“, kao i CNN izveštava o upadu agenata FBI u kancelariju Trampovog ličnog advokata i temama vezanih za Fejsbuk.

Podsetimo, na hitnoj sednici SB UN o Dumi pozvano je na nezavisnu istragu, ali je ubrzo došlo do verbalnog sukoba ambasadora SAD i Rusije u UN

Ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja je naveo da je Rusija duboko zabrinuta činjenicom da su se neki, poput Vašingtona, kao i Londona i Pariza „koji slepo prate saveznike SAD“ angažovali protiv Rusije i Sirije „bez ikakvog opravdanja“.

Kako je rekao ruski ambasador, Moskva se suočila sa „klevetanjem, sankcijama, ucenama, čak i pretnjom“. „Drsko se preti Rusiji. Ton kojim se to čini prešao je granicu dozvoljenog. Čak ni u vreme Hladnog rata ovakav bezobrazluk prema Rusiji vaši prethodnici sebi nisu dozvoljavali“, dodao je on. Naglasio je i da je svaki put kada bi se Zapad umešao u unutrašnje stvari neke države, „tamo ostajao haos“.

Ambasador Rusije u UN je podsetio i da je Moskva upozorila SAD na „teške posledice“ ukoliko izvedu napad na snage sirijske vlade zbog izveštaja o napadu hemijskim oružjem na pobunjenički grad Dumu, dok je američka ambasadorka Niki Hejli uzvratila da će SAD „odgovoriti“, bilo da Savet bezbednosti odluči da deluje po pitanju tog napada ili ne odluči, prenosi Rojters.

 

Izvor B92, 10. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u