Ruska Crnomorska flota u najvišem stepenu borbene gotovosti?

Karl Bilt preko tvitera saopštio da je ruska Crnomorska flota u režimu najviše borbene gotovosti

Vazdušnoj odbrani ruske flote na Crnom moru izdato upozorenje za napad, preneo Karl Bilt na svom Tviter nalogu. Vest preneli i drugi mediji. Čeka se potvrda.

Neki mediji su preneli da je rusko Ministarstvo odbrane izdalo naredbu da se borbena gotovost ruske crnomorske flote podigne na najviši nivo i da je izdato upozorenje za eventualni napad nakon što je primećeno da su vojni brodovi koalicionih snaga za Siriju, predvođenih SAD, Velikom Britanijom i Francuskom, krenule ka Siriji.

Prema nekim informacijama, do napada bi moglo da dođe u naredna 24 sata. Kako se još navodi, slanje ratnih brodova ka Siriji je reakcija na navodni napad hemijskim oružjem u sirijskom gradu Dumi, gde je stradalo najmanje 70 osoba.

Za taj napad optužuje se sirijski režim na čijem čelu je Bašar Al Asad koga u sirijskom ratu podržava Rusija.

Na hitnoj sednici SB UN pozvano je na nezavisnu istragu, ali je ubrzo došlo do verbalnog sukoba ambasadora SAD i Rusije u UN. Ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja je naveo da je Rusija duboko zabrinuta činjenicom da su se neki, poput Vašingtona, kao i Londona i Pariza „koji slepo prate saveznike SAD“ angažovali protiv Rusije i Sirije „bez ikakvog opravdanja“.

Kako je rekao ruski ambasador, Moskva se suočila sa „klevetanjem, sankcijama, ucenama, čak i pretnjom“. „Drsko se preti Rusiji. Ton kojim se to čini prešao je granicu dozvoljenog. Čak ni u vreme Hladnog rata ovakav bezobrazluk prema Rusiji vaši prethodnici sebi nisu dozvoljavali“, dodao je on. Naglasio je i da je svaki put kada bi se Zapad umešao u unutrašnje stvari neke države, „tamo ostajao haos“.

Ambasador Rusije u UN je podsetio i da je Moskva upozorila SAD na „teške posledice“ ukoliko izvedu napad na snage sirijske vlade zbog izveštaja o napadu hemijskim oružjem na pobunjenički grad Dumu, dok je američka ambasadorka Niki Hejli uzvratila da će SAD „odgovoriti“, bilo da Savet bezbednosti odluči da deluje po pitanju tog napada ili ne odluči, prenosi Rojters.

 

Izvor B92, 10. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u