Ruski avioni četiri puta nadleteli američki razarač u Mediteranu

Američki razarač došao na svega sto kilometara od ruske baze Tartus

Ruski borbeni avioni proleteli su najmanje četiri puta iznad američkog razarača USS Donald Cook koji se nalazi u vodama istočnog Mediterana.

Ovo je objavio turski list ,,Hurijet“, navodeći da se USS Donald Cook približio na samo sto kilometara sirijskoj luci Tartus u kojoj bazu imaju i ruski ratni brodovi.

Nešto ranije je ,,Vašington igzeminer„, sa pozivanjem na „izvore u Pentagonu, objavio da je taj američki razarač napustio bazu na Kipru i „uputio se prema Siriji”. Ukazao je takođe da USS Donald Cook nosi 60 krstarećih raketa „Tomahavk”.

Značaj ove vesti nije samo u novom rusko-američkom opasnom vojnom zbližavanju.

Iranski novinar Babak Tagvaj, koji ima dostup informacijama iranske vojne špijunaže – objavio je da se USS Donald Cook na 100 kilometara od Tartusa i bezmalo 90 kilometara od Tripolija.

Tagvaj je upozorio: „Vrlo je moguće da će američki razarač svojih 60 BGM-109 Tomahawks lansirati noćas na ciljeve u Siriji. Ruske avione nisam video, ali pretpostavljam da će se pojaviti ukoliko SAD svoju akciju ne budu koordinirale sa Moskvom”.

USS Donald Cook je opremljen još i sistemom PRO „Idžis”, krstarećim raketama Tomahavk, zenitnim artiljerijskim sistemima „Falanks”, zenitnim raketama SM-2 i protivbrodskim raketama „Harpun”, a na palubi nosi i jedan helikopter SH-60.

U pravim ratnim uslovima naoružan je sa 96 „Tomahavka”.

USS Donald Cook je 2014. – u vreme krimske krize – u vodama Crnog mora imao bliski susret sa ruskim frontovskim bombarderom Su-24 koji ga je obleteo čak 12 puta.

U proleće 2016-te je USS Donald Cook imao isto iskustvo sa ruskim avionima i u vodama Baltičkog mora.

Tada je državni sekreatar SAD Džon Keri tvrdio da je posada razarača imala pravo na otvori vatru na ruske lovce i bombardere koji su mu se približavali.

Donald Tramp je prethodno saopštio da će u narednih 24-48 sati doneti odluku povodom ,,hemijskog napada na grad Duma” i upitan da li su moguća vojna dejstva – naglasio: „Ništa nije isključeno”.

 

Izvor Fakti, 10. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u