SAD protiv ,,zamrznutog konflikta“ na KiM

Američki stručnjak za Balkan ističe da je ,,ključ u Beogradu“ kada se radi o sudbini Kosova

Profesor Univerziteta Džons Hopkins Edvard Džozef veruje da za vlasti SAD „zamrznuti konflikt na Kosovu nije rešenje jer samo proizvodi dodatne konflikte“.

Kako je rekao, zamrznut konflikt takođe “sprečava Srbiju da ispuni svoj cilj – postane članica EU“, naglašavajući da je „siguran da je ključ u Beogradu“.

U intervjuu za „Glas Amerike“ Džozef, koji je predstavljen kao poznavalac prilika na Balkanu, kaže je da „dijalog Beograda i Prištine koji vodi EU očigledno ne funkcioniše, a status kvo na Kosovu nije stabilan i može da vodi daljim incidentima“.

On ocenjuje i da „potencijalno članstvo Kosova u UN takođe zavisi od Srbije, iako priznanje nezavisnosti Kosova nije presudno“.

„Ako Beograd stigne do potpunog razumevanja sa Prištinom o statusu svog suseda, verujem da će onda i Moskva i Peking umanjiti svoje protivljenje. Naravno, to ne znamo sigurno…Ali, siguran sam da je ključ u Beogradu. Da uradi ono što je predsednik Vučić napisao u jednom članku pre godinu dana: da je vreme da Srbi prestanu sa iluzijama i da prihvate realnost oko Kosova“, navodi Džozef.

Na pitanje da li novi državni sekretar SAD Majk Pompeo i novi savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton doneti i novi pristup adminstracije prema Srbiji, Džozef odgovara da je to moguće „samo u povećanom interesovanju za ruski uticaj“, dok će „politika prema Kosovu ostati ista“.

„Mislim da niko u Srbiji ne treba da očekuje da će biti dramatičnih promena u američkoj politici. U Vašingtonu postoji konzenzus oko dve činjenice: da je Kosovo nezavisno i da Srbi koji tamo žive imaju svoja prava. Treba priznati te dve činjenice: realnost na terenu i potrebu da se prava Srba, i severno i južno od Ibra, zaštite“, kaže Džozef.

On navodi i da je „sklon da veruje da vlasti u Beogradu znaju ko je ubio Olivera Ivanovića“.

 

Izvor Tanjug/B92, 10. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u