SAD prete napadom na Damask, Rusija upozorava da će odgovoriti

Dijametralno suprotni stavovi SAD i Rusije o zbivanjima u Istočnoj Guti doveli Savet bezbednosti do tačke usijanja

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija održan je hitan sastanak zbog navodnog hemijskog napada u Dumi u Siriji.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stefan de Mistura započeo je sastanak navodima o napadu u kojem je korišćeno hemijsko oruže, pozvao je na “nezavisnu istragu“.

Reč je potom preuzeo ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja, koji je naveo da je Rusija duboko zabrinuta činjenicom da su se neki, poput Vašingtona, kao i Londona i Pariza “koji slepo prate saveznike SAD“ angažovali protiv Rusije i Sirije “bez ikakvog opravdanja“.

Kako je rekao ruski ambasador, Moskva se suočila sa “klevetanjem, sankcijama, ucenama, čak i pretnjom“.

“Drsko se preti Rusiji. Ton kojim se to čini prešao je granicu dozvoljenog. Čak ni u vreme Hladnog rata ovakav bezobrazluk prema Rusiji vaši prethodnici sebi nisu dozvoljavali“, dodao je on.

On je naglasio i da je svaki put kada bi se Zapad umešao u unutrašnje stvari neke države, “tamo ostajao haos“.

Nebenzja je pozvao pripadnike Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) da posete Dumu. Kako je rekao, sirijske i ruske trupe će omogućiti tim agentima da posete područje koje je navodno pogođeno hemijskim oružjem nakon što stignu u Damask.

On je navode opozicionih „belih šlemova“ nazvao izmišljotinom a tu organizaciju optužio da širi lažne vesti.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzija izjavio da je Moskva upozorila SAD o „teškim posledicama“ ukoliko izvedu napad na snage sirijske vlade zbog izveštaja o napadu hemijskim oružjem na pobunjenički grad Dumu, dok je američka ambasadorka Niki Hejli uzvratila da će SAD „odgovoriti“, bilo da Savet bezbednosti odluči da deluje po pitanju tog napada ili ne, prenosi Rojters.

„Nije bilo nikakvog napada hemijskim oružjem“, kazao je Nebenzija na sednici Saveta bezbednosti UN, koja je u toku.

On je naveo da je Rusija „relevantnim kanalima već uputila poruku SAD da bi korišćenje oružane sile, pod lažnim izgovorom, protiv Sirije – gde se, na zahtev legitimne vlade te zemlje, nalaze ruske trupe – moglo da vodi teškim posledicama“, naveo je Nebenzija.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli rekla je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija da je došao trenutak „za pravdu“ posle navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi.

„Došli smo do trenutka kada svet treba da vidi pravdu“, rekla je ona.

Ona je rekla da hemijski napad može da izvede samo „čudovište“.

„SAD su odlučne da čudovište koje baca hemijske bombe na sirijski narod nateraju da položi račune“, navela je Hejli.

Francuska je danas pred Savetom bezbednosti UN okrivila Rusiju za navodni hemijski napad u Dumi u Siriji.

„Ruska i iranska vojna podrška je prisutna na terenu i na svim nivoima sirijske ratne mašinerije. Nijedan sirijski avion ne poleće a da o tome ne budu obavešteni ruski saveznici“, rekao je francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr.

Prema njegovim rečima, napadi 7. aprila su izvedeni uz „prećutnu ili eksplicitnu“ saglasnost Rusije.

Delatr je ocenio da Francuska više „ne može da ignoriše“ bombardovanja koja izvodi sirijska vlada.

Ambasadorka Velike Britanije u UN Karen Pirs kazala je novinarima uoči sednice da bi London „više voleo da se započne s odgovarajućom istragom“, ali da su sve opcije na stolu i da je Britanija u bliskom kontaktu sa saveznicima iz SAD i Francuske.

Bela kuća danas je optužila Rusiju da je izdala obavezu koju je preuzela da će okončati sirijski program hemijskog oružja, u kontekstu napada izvedenog u Siriji tokom vikenda prilikom kojeg je , kako se sumnja, korišćeno hemijsko naoružanje, navodi Rojters.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders kazala je novinarima da je taj napad u skladu sa šemom korišćenja hemijskog oružja koju je uspostavio predsednik Sirije Bašar al Asad, kao i da Rusija i Iran takođe snose odgovornost zbog materijalne pomoći Asadovoj vladi.

„Sada je jasno da je Rusija izdala obaveze da će garantovati okončanje programa hemijskog oružja sirijskog režima“, rekla je Sandersova.

Da podsetimo, ruska vojska saopštila je da nije otkrila tragove hemijskog napada u sirijskom gradu Dumi u kome su desetine ljudi poginule.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će o potencijalnom odgovoru doneti odluku u roku od 24 časa, nakasnije 48 sati. Kako je rekao, odluka će biti donesena u narednih 24 do 48 sati nakon što se utvrdi ko je odgovoran za napad – Rusija, Sirija, Iran ili “svi zajedno“.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su lekari ruske vojske ispitali pacijente u bolnici u Dumi i da nisu otkrili simptome trovanja hemijskim oružjem, prenosi Rojters.

Duma je poslednji grad u oblasti istočna Guta koji je pod kontrolom pobunjenika i na njega je u petak sirijska voska pokrenula žestok napad, pri čemu je poginulo na desetine ljudi.

Sirijska pobunjenička grupa „Džaiš al Islam“ optužila je u subotu vladine snage da su bacile bure-bombu sa otrovnim hemikalijama na civile u Dumi i navela da je tom prilikom povređeno više od 500 osoba.

 

Izvor Beta/Tanjug/B92, 10. arpil 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u