Slobodna Bosna: Tajni plan za rušenje Dodika u pet koraka

Zapad pritiska Vučića da ,,se oslobodi“ Dodika

Od Srbije i Vučića se traži da se fazno „oslobodi“ Milorada Dodika i da u „interesu“ Srbije ali i Republike Srpske prihvati opciju Mladena Ivanića bivšeg premijera RS i člana Predsjedništva BiH kao zastupnika interesa srpskog naroda. To od Vučića traži i kancelarka Angela Merkel, EU i SAD i visoki predstavnik za BiH, navode beogradski mediji.

U obavještajnom izvještaju ruske FSB nabrojano je pet faza u rušenju Milorada Dodika. Prva faza podrazumijeva plasiranje istinitih informacija državnim organima BiH i Srbije. Druga faza obuhvata plasiranje dezinformacija o događaju koji je destabilizovao političko-bezbjednosnu situaciju, navode beogradski mediji bliski predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Treća faza je planiranje, organizovanje i izvođenje određenih akcija koje mogu uticati na političko-bezbjednosno stanje. Četvrta faza je proizvođenje ‘kontrolisanog haosa’, odnosno plansko izazivanje demonstracija i nereda. U petoj fazi bi došlo do promjene režima na miran ili nasilan način.

U izvještaju se navodi da „faze tri i četiri te operacije ne isključuju planiranje i organizovanje atentata na nekog od opozicionih političara ili javne ličnosti u Republici Srpskoj.

— Ova akcija bi se izvela u dobro isplanirano i tempirano vrijeme, a ubistvo bi izvršila osoba iz kriminalnog miljea – dodaje se u ovom izveštaju, uz upozorenje da sve informacije ukazuju da bi se operacija do kraja izvela uoči ili tokom opštih izbora u BiH, planiranih u oktobru ove godine. Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač potpisao je 2015. godine u Moskvi sporazum o saradnji koji je predviđao da ruski stručnjaci pružaju kontraterorističku obuku u RS.

ZAPADNA KARTA NA MLADENA IVANIĆA?

Istraživanja koja su rađena u posljednje vrijeme pokazuju da je Mladen Ivanić najpopularniji političar na opozicionoj strani. Određene zapadne ambasade i službe tražile su od opozicije u Republici Srpskoj da aktuelni član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić stane na „crtu“ lideru SNSD-a Miloradu Dodiku nakon njegove potvrde da će biti kandidat za srpskog člana Predsedništva BiH, „Diplomatski izvori, naveli su da je Ivanić za njih još 2011. godine na skupu u Vilton Parku postao političar velike nade“.

„Ako je vjerovati dobro upućenim izvorima, najveće zasluge za to imaju Džozef Bazbi i Entoni Monkton, engleski obavještajci, koji su zvaničnom Londonu tada ukazali na perspektivnog Mladena Ivanića“.

Da su Englezi preuzeli personalnu brigu ne samo za Mladena Ivanića govori i odlazak ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, u London na poziv čelnih britanskih bezbjednosnih i obaveštajnih službi.

Procijena zapada je da je Mladen Ivanić jedini kandidat koji može pobjediti Milorada Dodika u trci za mjesto člana Predsjedništva BiH. Zato se od Srbije i Vučića traži da se fazno „oslobodi“ Milorada Dodika i da u „interesu“ Srbije ali i Republike Srpske prihvati opciju Mladena Ivanića bivšeg premijera RS i člana Predsjedništva BiH kao zastupnika interesa srpskog naroda.To od Vučića traži i kancelarka Angela Merkel, EU i SAD i visoki predstavnik za BiH, navode beogradski mediji.

 

Izvor Slobodna Bosna, 10. april 2018.

Pratite nas na YouTube-u