Njujork tajms: Napad na Siriju neće trajati samo jedan dan

Trampu se savetuje da izvede ozbiljan i dugotrajan napad protiv Sirije

Vašington je juče udarnoj pomorskoj grupi predvođenoj nosačem aviona “USS Harry S. Truman” naredio da napusti pomorsku bazu u Norfolku u Sjedinjenim Državama i da se razmesti u području Bliskog istoka i Evrope.

Nosač aviona biće praćen raketnom krstaricom “USS Normandy”, razaračima “USS Arleigh Burke”, “USS Bulkeley”, “USS Forrest Sherman” i “USS Farragut”. Razarači “USS Jason Dunham” i “USS The Sullivans” će se pridružiti udarnoj grupi kasnije, navodi se u saopštenju američke mornarice.

Grupi će se tokom prve polovine implementacije pridružiti i nemačka fregata “Hesen”. Nemački brod je već bio u kratkoj misiji s nosačem aviona “Hari S. Truman” 2010. godine.

Ovo je prva proširena implementacija za grupu predvođenu ovim nosačem aviona nakon deset meseci razdoblja remonta od jula prošle godine. Misija ratnog vazduhoplovstva će uključivati ​​”pomorske bezbednosne operacije i napore za jačanje saradnje sa saveznicima i partnerima”.

Pentagon naglašava da je zadatak ove flote “osigurati sposobnost reagovanja na krizne situacije, povećati bezbednosnu saradnju i proširiti pomorsku prisutnost na Evropu i Bliski istok”.

Nosač aviona “USS Harry S. Truman” će zameniti udarnu borbenu grupu predvođenu nosačem aviona “USS Theodore Roosevelt”, koja je prošlog meseca završila svoju četveromesečnu implementaciju na Bliskom istoku i deluje na zapadnom Pacifiku.

“USS Harry S. Truman” je poslednji put putovao na Bliski istok 2015. godine kako bi se priključio navodnoj borbi protiv terorista “Islamske države” u operaciji “Inherent Resolve”. Vratio se u SAD 2016. godine.

Portal ,,Stars end strajps“ piše kako američka mornarica rutinski šalje grupe razarača i nosače aviona s rotacijskim rasporedom u Bahreinu, koji je dom američkoj Petoj floti.

Međutim, ovaj put se slanje pomorske borbene grupe opremljene krstarećim projektilima i predvođene nosačem aviona tumači u svetlu pretnji Donalda Trampa da će pokrenuti napad na Siriju. Stanar Bele kuće se na ovaj korak odlučio nakon gotovo sigurno insceniranog “hemijskog napada hlorom” u Dumi, za kojeg SAD optužuju Damask, iako je Tramp nedavno izjavio kako će povući američke snage iz Sirije i da kampanju protiv “Islamske države” u regiji trebaju nastaviti druge zemlje.

Donald Tramp i njegovi savetnici razmotrili su planove za sprovođenje masovnog napada na Siriju. Bela kuća smatra kako samo jedna akcija, kao što je bio napad pre godinu dana, neće uticati na Damask, pozivajući se na svoje izvore u Beloj kući piše ,,Njujork tajms„.

Američke akcije ovaj put imaju detaljniji scenario i to bi trebalo da budu dugotrajnije operacije, objašnjava američki list.

“Kao odgovor na navodnu upotrebu hemijskog oružja u gradu Dumi, Sjedinjene Države mogu da izvedu raketne udare na više meta i duže od jednog dana”, dodaje ,,Njujork tajms„.

Dakle, ovaj put Trampu se savetuje da izvede ozbiljan i dugotrajan napad protiv Sirije i da se ne zadrži na jednokratnom kažnjavanju Asada, kao što je učinio početkom aprila 2017. godine, kada je američka mornarica lansirala 59 krstarećih projektila “Tomahavk” na vojnu vazduhoplovnu bazu u sirijskoj pokrajini Homs.

Vašington je tu operaciju nazvao odgovorom na navodnu upotrebu “hemijskog oružja” u pokrajini Idlib. Prema rečima ruskog Ministarstva obrane, pre toga je sirijsko vazduhoplovstvo bombardovalo skladišta u kojima su teroristi u Idlibu proizvodili municiju sa hemijskim supstancama koje su dobili iz Iraka, a takvu su municiju koristili i u izgubljenoj “epskoj bitci za Alepo”.

RUSIJA: OBORIĆEMO SVE PROJEKTILE KOJI PRETE SIRIJI
“Moskva zadržava pravo da obori sve projektile i uništi sve izvore vatre u slučaju američke agresije protiv Sirije, kao što je naređeno od strane našeg predsednika”, izjavio je jutros ruski veleposlanik u Libanu Aleksandar Zasipkin.

VELIKA BRITANIJA PRAVI KORAK UNAZAD: TREBA NAM VIŠE DOKAZA O ASADOVOJ KRIVICI
U međuvremenu je britanska premijerka Tereza Mej u razgovoru s američkim predsednikom Donaldom Trampom rekla da za udare na Siriju Velika Britanija treba više dokaza o krivici Damaska za hemijski napad.

Stručnjaci američkog obaveštajnog i analitičkog centra Stratfor su naveli sve sirijske vojne baze koje bi SAD i saveznici mogli napasti zbog izveštaja o navodnom hemijskom napadu na Dumu, a napad bi se izveo jer SAD žele “da sprovedu pravdu” u Siriji.

Do sada su napad na Siriju otvoreno podržali London, Pariz i Saudijska Arabija, a jutros im se pridružila i Australija. Međutim, iznenadno saopštenje britanske premijerke, koje prenosi ,,Tajms„, navodi kako međunarodna zajednica “mora reagovati”, ali se odbija pridružiti “brzoj odmazdi” i London treba više dokaza o krivici Damska za navodni hemijski napad. Situacija podseća na 2013. godinu, kada je Barak Obama bio spreman napasti Siriju, ali je britanski parlament glasao protiv učešća britanske vojske u kampanji, koja na kraju nije ni pokrenuta.

 

Izvor Logično, 11. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u