Tramp istovremeno Rusiji i preti i poziva je na saradnju

Mnogi smatraju da je pravi sukob između SAD i Rusije, nakon današnjeg Trampovog tvita, izvesniji nego ikad

Američki predsednik Donald Tramp poručio danas Rusiji da se spremi za „nove, lepe i pametne rakete“ u Siriji.

Tramp je na Tviteru poručio Rusiji da ne bi trebalo da bude partner sa „životinjom koja ubija gasom“ svoje ljude i koja u tome uživa.

„Rusija je obećala da će oboriti sve rakete ispaljene na Siriju. Spremi se, Rusijo, zato što će doći lepe i nove i ‘pametne'“, naveo je Tramp.

Potom je usledilo novo obraćanje Trampa na Tviteru.

“Naši odnosi sa Rusijom su gori nego ikada, a u to uključujem i period Hladnog rata. Nema razloga za to. Rusiji je neophodna naša pomoć, pre svega u ekonomiji, to je nešto što je veoma lako uraditi i sve države moraju da rade na tome. Obustaviti trku u naoružanju?“, istakao je Tramp.

Podsetimo, odnos između Rusije i SAD zaoštrio se, možda i najviše do sada, nakon navoda o hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi, za koji je optužen režim Bašara el Asada, koji podržava Rusija.

Mnogi smatraju da je pravi sukob između SAD i Rusije, nakon ovog tvita Trampa, izvesniji nego ikad. Tim pre što je ruska Crnomorska flota već dignuta na noge nakon što su američki ratni brodovi krenuli ka sirijskoj teritoriji.

Iz Rusije je ranije saopšteno da će svaka američka raketa koja krene ka Siriji biti oborena.

 

Izvor Beta/B92

PRVI ODGOVOR RUSIJE TRAMPU
Američke „pametne rakete“ o kojima govori predsednik Donald Tramp mogu da unište sve dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Pametne rakete treba da lete ka teroristima, a ne na zakonitu vladu koja se nekoliko godina bori protiv međunarodnog terorizma na čitavoj teritoriji Sirije“, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

„Zar inspektori OZHO nisu upozorili da će pametne rakete uništiti sve dokaze o upotrebi hemijskog oružja na zemlji? Ili je ideja da se sakriju tragovi provokacija udarima pametnih raketa i međunarodnim inspektorima onemogućiti da traže dokaze“, dodala je ona.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp napisao da Rusija treba da bude spremna da obara rakete ispaljene na Siriju.

 

Izvor Sputnjik, 11. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u