Veto Rusije na rezoluciju o hemijskom napadu u Siriji

Rusija apeluje na SAD da se uzdrže od vojnih akcija protiv Sirije

Rusija je stavila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o istrazi najnovijeg, navodnog napada hemijskim oružjem na sirijski grad Dumu u istočnoj Guti.

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je da se rezolucija ne slaže sa ruskom pozicijom.

„Ako pretpostavimo nezamislivo da će takav nacrt biti usvojen, biće potrebno nekoliko meseci da se formira istražni mehanizam. Ne želite da čujete da u sirijskoj Dumi nisu nađeni tragovi hemijskog napada“, rekao je Nebenzja, prenosi Tas.

Nebenzja je apelovao na SAD da se uzdrže od bilo kakve akcije protiv Sirije zbog navodnog napada.

„Pretnje koje iznosite u odnosu na Siriju trebalo bi sve da nas ozbiljno zabrinu, jer bismo se mogli naći na pragu veoma tužnih i ozbiljnih događaja“, rekao je Nebenzja američkoj ambasadorki u UN Niki Hejli na sednici Saveta bezbednosti UN.

Hejli je rekla da nacrt rezolucije koji je predstavila Rusija nije nezavisan i objektivan, jer bi dozvolio Rusiji da blokira nalaze istražnog tela, prenosi AP.

Optužila je Rusiju da štiti sirijskog predsednika Bašara el Asada, umesto da radi na jedinstvu SB UN.

Da bi nacrt rezolucije bio prihvaćen bilo je neophodno devet glasova „za“ i da Rusija, Kina, Francuska, Britanija ili SAD ne iskoriste veto.

Pored toga što je Rusija iskoristila veto, na sednici je odbijen i predlog Rusije da se formira novo telo za istragu navodnih napada.

Za predlog Rusije glasalo je šest zemalja, dok je protiv predloga bilo sedam, uključujući SAD, Britaniju i Francusku.

Ministar spoljnih poslova Britanije Boris Džonson ocenio je da Rusija drži narod Sirije kao taoce, zato što nisu podržali nacrt rezolucije.

„Veoma je razočaravajuće što je Rusija iskoristila veto, a Kina je ostala suzdržana o predlogu da se otvori nova nezavisna istraga o napadima hemijskim oružjem u Siriji. Rusija drži narod Sirije kao političke taoce time što podržava režim koji je odgovoran za najmanje četiri napada hemijskim oružjem“, rekao je Džonson, prenosi Rojters.

 

Izvor Tanjug/RTS, 11. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u