Pompeo: Vreme meke politike prema Rusiji je prošlo

Naši diplomatski napori prema Rusiji će biti kompleksni, ali moraju da se nastave

Vreme američke meke politike prema Rusiji je prošlo, izjavio je direktor CIA i kandidat za mesto državnog sekretara Majk Pompeo.

„Rusija nastavlja da bude agresivna, što joj omogućava naša dugogodišnja ’meka politika‘ prema toj agresiji. S tim je sada završeno. Spisak akcija naše administracije koje su usmerene na to da se poveća cena koju plaća Vladimir Putin je dug“, navodi se u pismu Pompea upućenom Kongresu koje je objavila Bela kuća.

Među merama prema Rusiji Pompeo je naveo sankcije, proterivanje diplomata, jačanje američke vojske i snaga za nuklearno obuzdavanje, kao i „naoružanih hrabrih mladih ljudi koji se suprotstavljaju ruskom ekspanzionizmu u Ukrajini i u Gruziji“.

„Ovaj spisak je mnogo duži, i ja sam siguran da ću imati mogućnost da još nešto dodam“, navodi se u pismu Pompea.

„Međutim, akcije sadašnje administracije jasno pokazuju da je u strategiji nacionalne bezbednosti predsednika Trampa Rusija s pravom okarakterisana kao pretnja našoj zemlji. Naši diplomatski napori prema Rusiji će biti kompleksni, ali, kao i u ranijim slučajevim konfrontacije sa Moskvom, oni moraju da se nastave“, dodao je Pompeo.

Američki predsednik Donald Tramp je juče napisao na Tviteru da bi Rusija trebalo da bude spremna da obara rakete lansirane na Siriju, a da će rakete biti „dobre, nove i ’pametne‘“.

 

Izvor Sputnjik, 12. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u