Lazanski: Za Trampa više nema nazad u Siriji

Strah od toga da će se stvari oteti kontroli je opravdan

Nakon svih pretnji, svako Trampovo odustajanje od lansiranja raketa bilo bi protumačeno kao njegova slabost i ukopalo bi mu poziciju u Vašingtonu, kaže za Sputnjik Miroslav Lazanski.

Sudeći po porukama američkog predsednika, napad Sjedinjenih Država na Siriju je pitanje trenutka, bez obzira na to što Vašington nije izneo konkretne dokaze da su sirijske vladine snage zaista izvele hemijski napad u gradu Dumi.

Donald Tramp je, kao odgovor na poruku Moskve da će štiti Siriju od svake vrste agresije, na Tviteru poručio Rusiji da se spremi, „jer rakete stižu“.

Vojni komentator Miroslav Lazanski za Sputnjik kaže da su Amerikanci već presudili da je Sirija kriva, a da Rusi prikrivaju navodne sirijske zločine, i to iz prostog razloga što Tramp pokušava da svoju nestabilnu unutarpolitičku situaciju i afere prikrije jednom vrstom vojne intervencije.

Zato, dodaje, američki predsednik nema drugog izbora nego da udari na Siriju.

„Nakon što je ovako daleko otišao sa pretnjama, svako odustajanje od lansiranja raketa bilo bi protumačeno kao njegova slabost i ukopalo bi mu poziciju u Vašingtonu. Tramp je zarobljenik cele ove kampanje koja se vodi protiv njega, talac je ’duboke države‘, oni njim manipulišu i rade šta hoće. Mora neprekidno da dokazuje da je ’veći Amerikanac‘ od svih drugih i tu je njegov osnovni problem“, kategoričan je Lazanski.

Naš sagovornik podseća da su američke snage već upućene u Sredozemno more, a da američka Šesta flota ima veliki broj krstarećih raketa, oko osam stotina, koje mogu da se lansiraju sa ratnih brodova. To, kako kaže, sirijska protivvazdušna odbrana ne može da zaustavi.

„Na kraju, sve zavisi od toga za šta će se Tramp odlučiti. Da li će ići na neku vrstu ograničene vojne operacije, poput one prošlogodišnje kada je gađao aerodrom ’Šajrat‘ i kada je lansirano oko 50 raketa ’tomahavk‘, ili će ići na masovni udar, da se gađa po nekoliko ciljeva istovremeno, kako bi pokazao svoju odlučnost. Opcija za koju će se odlučiti zavisi i od američke procene o tome kako će reagovati Moskva, koja je već upozorila da neće dozvoliti američku agresiju na Siriju“, kaže Lazanski.

Prema njegovim rečima, odgovor Moskve neće izostati.

„Rusi će verovatno najpre odgovoriti pokušajem elektronskog ometanja lansiranja tih raketa, dakle njihovim ’zbunjivanjem‘, a potom i njihovim obaranjem, da li na sredini njihove trajektorije, ili u prilaznim putanjama ciljevima koje će te rakete pokušati da pogode. Verujem da će, u svakom slučaju, Vašington bar tri-četiri sata ranije vrlo precizno obavestiti Moskvu o tome koji su ciljevi, kako bi Rusi mogli da izvuku svoje osoblje sa tih lokacija. Međutim, to istovremeno znači da će i Sirijci moći da izvuku svoje ljude“, napominje Lazanski.

Sa druge strane, dodaje naš sagovornik, ni sirijska vojska nije naivna.

„Oni su već pre nekoliko dana počeli sa disperzijom svojih vojnih snaga, izašli su iz stacionarnih vojnih objekata, izvukli materijalne resurse i sklonili rezerve raketa na određene ratne pozicije. Dakle, ni oni neće čekati skrštenih ruku“, primećuje Lazanski.

Na pitanje imali na načina da se ova kriza ipak reši na način na koji se svojevremeno rešila velik Kubanska raketna kriza, ili nekim eventualnim sastankom Putina i Trampa iza zatvorenih vrata, Lazanski kaže je prema toj, iako idealnoj opciji, vrlo skeptičan.

„Tokom Kubanske raketne krize brat američkog predsednika Kenedija je direktno komunicirao sa ruskim ambasadorom. Sada toga nema i diplomatija je svedena na najnužniji deo, iako i u Vašingtonu i u Moskvi tvrde da su ruska armija i američke oružane snage zadržale direktnu liniju komunikacije. Međutim, nemate liniju na političkom planu, niti uz Trampa imate nekog političara koji je vredan njegovog poverenja i koji bi mogao da bude neka vrsta „mirovnog goluba“, kakav je bio Bob Kenedi. Takođe, Džon i Bob Kenedi su imali fantastičan autoritet u odnosu na generale u Pentagonu. Tramp sada nema tu vrstu mogućnosti da utiče, a oko sebe ima samo jastrebove. Kome on može da poveri da u njegovo ime vrši „diskretnu diplomatiju“, kako bi se izbegla katastrofalna greška i da se stvari otmu kontroli?“, upozorava Lazanski.

Prema njegovom mišljenju, strah od toga da će se stvari oteti kontroli je opravdan. Iskusni vojni komentator se nada da se to ipak neće dogoditi jer, kako kaže, niko nije lud da rizikuje nuklearni rat.

 

Autor Sandra Čerin

 

Izvor Sputnjik, 12. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u