EU: Učešće Srbije ključno za samit u Sofiji

„Važno je da na samitu u Sofiji učestvuju svih 28 zemalja članica, kao i svih šest partnera sa Zapadnog Balkana“

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće u ponedeljak 16. aprila u Luksemburgu o Zapadnom Balkanu i pripremama za samit EU – Zapadni Balkan, u Sofiji.

Savet EU, odnosno 28 ministra spoljnih poslova zemalja članica EU, tokom sastanka će razmotriti stanje na Zapadnom Balkanu i nastaviti pripreme za samit EU – Zapadni Balkan, koji se 17. maja održava u Sofiji.

U Savetu EU je za Tanjug posebno naglašeno da je „prisustvo Srbije ključno za ovaj događaj“.

Dodaje se da se samit u Sofiji možda neće direktno baviti dijalogom koji se vodi između Beograda i Prištine, ali da će insistiranje na dobrosusedskim odnosima i saradnji u regionu svakako dati „direktnu podršku dijalogu“.

Na pitanje da li je lista učesnika samita u Sofiji potvrđena i da li u Briselu imaju potvrde bilo o dolasku ili bojkotu samita od strane Španije, Rumunije i Kipra, u Savetu kažu da su pozivnice poslate, da odgovori i dalje stižu i da se još ne zna konačan spisak učesnika.

„Važno je da na samitu u Sofiji učestvuju svih 28 zemalja članica, kao i svih šest partnera sa Zapadnog Balkana. Suštinski je važno da postoji opšta saglasnost, ne samo zbog obaveza koje preuzimaju partneri sa Zapadnog Balkana, već i zbog jedinstvene podrške svih 28 zemlja članica“, navode diplomatski izvori u Savetu.

U Briselu se naglašava da je samit u Sofiji ključan događaj, ne u smislu procesa proširenja, već kada govorimo o političkoj i regionalnoj saradnji, kao i saradnji EU i regiona u oblasti bezbednosti, a što podrazumeva borbu protiv terorizma, radikalizma, hibridnih pretnji, kao i usklađivanje regiona sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

U Savetu kažu da su odnosi sa Zapadnim Balkanom prioritet, kako EU, tako i visoke predstavnice Federike Mogerini, koja će predsedavati sastanku šefova diplomatije evropske dvadeset osmorice 16. aprila u Luksemburgu.

„Visoka predstavnica Federika Mogerini podržava svih šest partnera sa Zapadnog Balkana kako bi napredovali na putu ka EU. Ona će se već sledeće nedelje naći u poseti regionu i poručiti da želi napredak svih šest partnera na svim poljima njihovog puta ka EU“, napominju u Savetu.

Diplomatski izvori u Briselu kažu za Tanjug da će šefica evropske diplomatije tokom svoje balkanske turneje posetiti Tiranu, Podgoricu, Beograd i Skoplje.

U Beogradu bi trebalo da boravi 19. aprila.

 

Izvor Tanjug/RTS, 13. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u