SAD, UK i Francuska napale Siriju (VIDEO)

Koalicione snage SAD, Velike Britanije i Francuske sinoć izvršile agresiju na Siriju

SAD, Velika Britanija i Francuska pokrenule su vazdušne napade na ciljeve u Siriji. Gađane su lokacije koje imaju veze sa proizvodnjom hemijskog oružja.

Pentagon je saopštio da su mete Damask i dve lokacije u blizini Homsa, javlja BBC.

Napad je izveden kao odgovor na navodno korišćenje hemijskog oružja u sirijskom gradu Dumi prethodne nedelje.

„Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada“, rekao je predsednik SAD Donald Tramp obraćajući se naciji.

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao „snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja“.

Američki razarač „Vinston Čerčil“, koji može da nosi do 90 raketa „tomahavk“, ušao je noćas u Mediteran, što je njegova zona operacija.

Stejt Department je noćas saopštio da SAD imaju dokaz „veoma visokog nivoa uverljivosti“ da je sirijska vlada izvela nedavni hemijski napad u Dumi, ali još uvek radi na identifikovanju mešavine hemikalija koje su upotrebljene u napadu.

Sa druge strane, Rusi tvrde da dokaza o hemijskom napadu nema.

SAD i njihovi saveznici izveli su noćas više od 100 napada na Siriju „u jednom udaru“, za koji je Pentagon kazao da je usledio nakon potpuno uverljivih dokaza da je sirijski predsednik Bašar al Asad odgovoran za hemijski napad u kojem je korišćen gas hlorin.

Francuska ministarka odbrane Florans Parli izjavila je da je francuska vojska tokom noći gađala glavni sirijski centar za istraživanje hemikalija i još dva objekta, tvrdeći da je Rusija bila unapred obaveštena da će udari biti izvedeni.

https://twitter.com/arturaskerelis/status/984966494776905730

Ministarka je to rekla nekoliko sati nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron naložio vojnu intervenciju u Siriji, zajedno sa SAD i Britanijom, u napadu na arsenal hemijskog oružja sirijske vlade, prenosi Rojters.

„Ne želimo sukob i odbijamo bilo kakvu logiku eskalacije, i to je razlog što smo, sa svojim saveznicima, obezbedili da Rusi budu unapred obavešteni“, rekla je Parli novinarima u kratkoj izjavi, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijanom.

SIRIJSKI MEDIJI: UNIŠTENA ZGRADA NAUČNOG CENTRA, TROJE RANjENO
U vazdušnim napadima SAD na Siriju povređeno je troje civila, a materijalna šteta je napravljena samo u naučno istraživačkom centru u okrugu Barzeh kod Damaska, javili su jutro sirijski mediji.

Sirijski državni mediji izvestili su da su udari koje predvode SAD prouzrokovali materijalnu štetu samo u naučno istraživačkom centru u okrugu Barzeh kod Damaska.

https://twitter.com/arturaskerelis/status/984968053552238592

U napadu je uništena zgrada u okviru koje su centar za obuku i studije i laboratorije, javila je sirijska državna tv, prenosi Rojters.

„Rakete koje su ciljale vojne položaje u Homsu su sprečene i skrenute sa putanje i ranile su tri civila“, javila je državna agencija SANA.

MOSKVA: NIJEDNA RAKETA NIJE POGODILA ZONE RUSKE ODBRANE
Nijedna raketa koja je ispaljena na Damask nije pala u zonu ruske vazdušne odbrane u Tartusu i Hmejmimu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane, navodeći da su sistemi sirijske protivvazdušne odbrane oborili značajan deo raketa kada su se približavale iljevima.

„Nijedna od raketa koje su ispalili SAD i njihovi saveznici nije ušla u zone ruske protivvazdušne odbrane oko Tartusa i Hmejmima“, navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Agencija dodaje da je raketni udar izveden na sirijske vojne i civilne infrastrukture, a da su napad izveli američki avioni i brodovi u saradnji sa britanskim i francuskim vazdušnim snagama.

Rusko ministarstvo je potvrdilo da je ispaljeno više od 100 raketa, navodeći da su sistemi sirijske protivvazdušne odbrane oborili značajan deo raketa ispaljenih na Siriju kada su se približile ciljevima.

 

Izvor Tanjug/B92

SIRIJA: VARVARSKA AGRESIJA NAS NEĆE POKOLEBATI
Zapadni napad na Siriju neće imati nikakvog uticaja na rešenost sirijske vojske u borbi protiv ekstremista i uspostavljavanju kontrole nad celom zemljom.

To je saopštilo sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Varvarska agresija…neće se ni na koji način odraziti na rešenost i upornost sirijskog naroda i njihovih herojskih oružanih snaga“, navodi se u saopštenju, prenosi sirijska državna novinska agencija SANA.

Ova agresija će, zaključuje sirijsko Ministarstvo, „samo dovesti do rasplamsavanja tenzija u svetu i ugroziti međunarodnu bezbednost“.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska noćas su izvele vazdušne udare na Siriju, u kojima je pogođena i vazdušna baza zapadno od Damaska, u blizini granice sa Libanom.

Napad je pogodio i vojni depo u istočnom Kalamunu, severozapadno od Damaska, lokaciju u Masjafu 170 kilometara severno od prestonice.

Sirijski mediji su javili da je pogođen naučno istraživacki centar u Damasku za koji Pentagon tvrdim da je korišćen za razvijanje i proizvodnju hemijskog i biološkog oružja, preneo je Rojters.

 

Izvor Tanjug/B92

RUSIJA: NAPAD NA SIRIJU NEĆE OSTATI BEZ POSLEDICA
Za napad na Siriju su odgovorne SAD, Velika britanija i Francuska, rekao je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

On je obećao da to neće ostati bez posledica.

„Opravdali su se naši strahovi. Nisu čuli naša upozorenja. Realizuje se ranije planirani scenario. Opet nam prete. Upozoravali smo da takve akcije neće ostati bez posledica. Za sve su odgovorni Vašington, London i Pariz“, navodi se u saopštenju ambasade Rusije.

Šef diplomatske misije je naveo da su „ispadi na račun Rusije nedopustivi“.

 

Izvor Sputnjik/B92, 14. april 2018.

Pratite nas na YouTube-u