Balkanski sindrom „kosi“ italijanske vojnike

Italijanski parlament instražuje posledice osiromašenog uranijuma po zdravlje vojnika i civila na KiM

Niz bolesti uključujući rak kod vojnih lica i civila izazvan delovanjem osiromašenog uranijuma, dobio je naziv „Balkanski sindrom“. Već četvrta po redu komisija Parlamenta Italije bavi se istragom vrlo uznemiravajućih simptoma kod italijanskih vojnika.

Konačno je spreman završni izveštaj rada svih komisija do sada, gde se između ostalog pominje da se rak pluća učestalo javlja ne samo kod vojnika, već i među srpskim civilima koji su bili izloženi posledicama NATO bombardovanja 1999. godine.

Tim izveštajem koji je bio zvanično predstavljen javnosti u februaru 2018. godine, Parlament pokušava da skrene pažnju javnosti na narušeno zdravlje italijanskih vojnika koji su služili na Kosovu. Osim toga, rezultati izveštaja će biti prezentovani srpskim organima.

Za Sputnjik govori predsednik četvrte istražne komisije Parlamenta Italije Đan Pjero Skanu. On ističe da izveštaj koji je predstavljen 7. februara sadrži ne samo brojna svedočenja, već i dokaze koji predstavljaju rezultat objektivne istrage.

„Nažalost, zbog sticaja različitih okolnosti mi ne raspolažemo preciznim zvaničnim ciframa povodom broja umrlih. Ali istraga je pokazala da je zbog posledica izloženosti osiromašenom uranijumu obolelo nekoliko hiljada ljudi, a umrlo 400. Nažalost, i te cifre su približne, jer i dalje radimo na prebrojavanju i obolelih i umrlih. Nedopustivo je da se smatra da se radi samo o smrti nakon izloženosti osiromašenom uranijumu, jer su tu po sredi i drugi razlozi. Mi se pridržavamo multidisciplinarnog pristupa u istrazi. Dešava se takođe da vojnici obole usled izloženosti štetnom dejstvu azbesta ili nanočesticama pri eksplozijama“, objašnjava Skanu.

Naš sagovornik kaže da je dobio zvaničan poziv srpske parlamentarne Komisije za zdravlje kako bi prezentovao rezultate delatnosti italijanskih kolega.

„Nisam mogao da prihvatim poziv srpskih kolega zbog zakonskih ograničenja, ali sam pozvao svog srpskog kolegu u Rim. Tokom susreta smo razmenili iskustva i mišljenja. Predsednik srpske komisije je odlučio da iskoristi rezultate prezentovane u našem izveštaju, kako bi u Parlamentu Srbije pokrenuo postupak za sprovođenje identične istrage“, ističe Skanu.

Zbog činjenice da Srbija nije članica EU, Italija je svoj izveštaj poslala u Evropski parlament sa idejom i željom da se podigne svest o svim civilima koji su bili izloženi štetnom uticaju osiromašenog uranijuma, bez obzira da li su građani EU ili ne, dodaje italijanski poslanik.

Vojni resor Italije je rezultate istrage parlamentarne komisije okarakterisao kao „neprihvatljive optužbe“, sa čim se Skanu kategorički ne slaže.

„Nijedan organ državne vlasti, pa makar to bio i vojni resor, ne može sebi da dozvoli da delovanje parlamentarnog tela naziva ’neprihvatljivim‘. Postojeći oblik demokratije podrazumeva da ne može biti ’neprihvatanja“ u slučajevima kada organ koji su posredno izabrali građani izda izveštaj kao rezultat svog rada“, rezignirano zaključuje Skanu.

 

Izvor Sputnjik, 15. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u