Đurić oštro odgovorio NATO-u, uporedio ga sa „globalnom vojnom huntom“

„NATO bi, umesto što se meša u procese u jednoj demokratskoj državi kakva je Srbija, trebalo da se bolje stara o Rezoluciji 1244″

Preteći tonovi i neistine neimenovanih predstavnika NATO-a jesu nastavak nasilja koje je nad Srbima sa Kosova i Metohije sprovedeno pre dve nedelje i to je nedopustivo mešanje u demokratske procese i nastojanja da se konflikti na Zapadnom Balkanu prevaziđu mirnim putem, istakao je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

On je ocenio da je mešanje jedne vojne alijanse u sprovođenje i tumačenje sporazuma koje su Beograd i Priština postigli uz posredovanje Evropske unije, najblaže rečeno, neprimereno, saopštila je Kancelarija za KiM.

„NATO bi, umesto što pokušava da se meša u političke procese u jednoj demokratskoj državi kakva je Srbija, trebalo da se malo bolje stara o onome što jeste u njegovom mandatu, a to je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i bezbednost nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji“, poručio je Đurić.

On je dodao da bi „samo u postapokaliptičnom antiutopijskom svetu, u kome će našim životima upravljati nekakva globalna vojna hunta“, poruke kakve smo imali prilike da čujemo posredstvom anonimnih izvora u Briselu bile u skladu sa političkom realnošću i logikom.

„Zajednica srpskih opština ima da bude formirana sasvim u skladu sa dogovorima postignutim uz posredovanje EU, a ne prema volji anonimnih izvora iz NATO-a. Naravno da će ZSO biti finansirana i iz Beograda, jer to je jedan od ishoda briselskog dijaloga, i nema tog ’anonimnog izvora‘ koji će u kafanskom razgovoru poništiti sve što je postignuto u višegodišnjem političkom i diplomatskom procesu, u kojem je, još jednom podsećam, posrednik bila EU“, istakao je Đurić.

On je, takođe, citirao tačku 17d sporazuma sa Prištinom, u kojoj se navodi da će Zajednica srpskih opština, između ostalog, biti finansirana iz: „priloga, bespovratnih zajmova, donacija, kao i putem finansijske podrške drugih asocijacija i organizacija, domaćih i međunarodnih, kao i iz Republike Srbije…“

Đurić je upitao NATO gde je bio pet godina, koliko zahvaljujući Prištini kasni sprovođenje dela Prvog briselskog sporazuma koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština, i od kada je tumačenje međunarodnih sporazuma i vršenje pritisaka da se oni izmene u mandatu te alijanse.

„Naravno da to nije u mandatu NATO-a, ali je zato u mandatu NATO-a održavanje poretka uspostavljenog Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, u kojoj nema takozvanog nezavisnog Kosova za koje lobira anonimni izvor iz Brisela“, kaže direktor Kancelarije za KiM.

On je, na kraju, „kao protagonista događaja na koje je napravljen osvrt u razgovoru sa anonimnim izvorom“, istakao da mora da pita NATO kakva je svrha laži da je prekršena procedura, jer je najava njegovog odlaska na Kosovo i Metohiju poslata kasno, posle radnog vremena, u 17 sati, iako je poslata u 9.44 sati, kao što se može videti iz zvanične korespondencije.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 15. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u