Makron: Ubedio sam Trampa da se ne povlači iz Sirije

Bela kuća potvrdila da Tramp ipak i dalje želi brzo povlačenje iz Sirije

Predsednik Francuske Emanuel Makron kaže da je napad SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju odmazda, nakon što su zapadne zemlje došle do dokaza da je vlada Bašara el Asada koristila hemijsko oružje na sirijskom narodu, a ne čin rata.

Makron ocenuje da je postojao potpuni „međunarodni legitimitet“ da se interveniše u Siriji, jer je napad imao za cilj da podrži međunarodno pravo, prenosi AP.

Kako kaže, Zapad je bio prisiljen da deluje bez eksplicitne dozvole Ujedinjenih nacija, zbog konstantnih blokada koje pravi Rusija u Savetu bezbednosti.

Napad tri saveznika na postrojenja sa takvim oružjem predstavlja reakciju međunarodne zajednice, a izveden je perfektno, veoma precizno, kaže Makron.

„Pre deset dana predsednik Tramp je rekao da Sjedinjene Države treba da se povuku iz Sirije. Ubedili smo ga da je neophodno da tamo ostane dugoročno. Takođe smo ga ubedili da je neophodno da udare ograničimo na lokacije sa hemijskim oružjem“, ističe francuski predsednik.

Makron kaže da sledećeg meseca putuje u Moskvu. Na novinarsko pitanje da li su Rusi saučesnici režimu u Siriji, odgovara: „Naravno da su saučesnici“.

„To sam rekao i Vladimiru Putinu kada smo razgovarali, iako oni direktno nisu koristili hlor, ali su metodično onesposobljavali međunarodnu zajednicu da deluje putem diplomatskih kanala i zaustavi upotrebu hemijskog oružja“, smatra Makron.

Rusija ponavlja da je hemijsko oružje u Siriji uništeno što je potvrdila i Organizacija za njegovu zabranu. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u intervjuu za televiziju Rusija 1, kaže da su otrovne supstance koristili ekstremisti i da je sirijska vojska u mnogim gradovima i selima pronašla skladišta sa hemikalijama.

Cilj budućih antiruskih sankcija koje Amerika planira da uvede Moskvi jeste da se Rusija kazni jer je „globalni igrač“. Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da će eventualni dalji napadi na Siriju svet uvesti u haos.

 

Izvor Tanjug/RTS

BELA KUĆA NEGIRA MAKRONA: TRAMP ŽELI DA SE VOJSKA VRATI KUĆI ŠTO PRE
Predsednik SAD Donald Tramp i dalje želi da se američke trupe u Siriji vrate kući što je pre moguće, saoptšila je Bela kuća, prenosi „Rojters“.

Agencija podseća da je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da je Trampa ubedio da u Siriji „dugoročno“ zadrži američke trupe.

„Misija SAD se nije promenila – predsednik je jasno rekao da želi da se američke snage vrate kući što je pre moguće“, saopštila je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Navela je da je Vašington „odlučan da u potpunosti uništi Islamsku državu i stvori uslove koji će sprečiti njen povratak“.

„Pored toga, očekujemo od naših regionalnih saveznika i partnera da preuzmu veću odgovornost kako vojno tako i finansijski kako bi osigurali bezbednost regiona“, stoji u saopštenju Sandersove.

Makron je rekao da je ubedio američkog predsednika da ostavi trupe u Siriji.

U intervjuu za francusku BFM televiziju Makron je naveo da je u telefonskom razgovoru, pre napada koalicionih snaga u subotu, ubedio Trampa da ne povlači vojsku iz Sirije.

„Ubedili smo ga da je neophodno da ostane tamo. Imamo kompletan međunarodni legitimitet da delujemo u tom okviru. Tri članice Saveta bezbednosti su intervenisale“, rekao je Makron u televizijskom obraćanju povodom godišnjice od stupanja na čelo Francuske.

 

Izvor Tanjug/RTS, 16. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u