Ruski eksperti: najave povlačenja SAD iz Sirije prihvatiti s rezervom

Tramp jedno priča, a drugo radi, smatraju ruski analitičari

Bela kuća je saopštila da će doći do povlačenja američke vojske iz Sirije čim operacija protiv terorističke grupe DAEŠ bude završena. Međutim, ruski eksperti sumnjaju u takav razvoj događaja.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders je izjavila da su Sjedinjene Američke Države i dalje namerene da povuku svoju vojsku iz Sirije što pre. Prema njenim rečima, zadaci američke misije ostali su nepromenjeni — „predsednik je jasno dao do znanja šta on hoće, kako bi se američke snage vratile kući što je pre moguće“.

Kako je navela Sandersova, postoji čvrsta namera da se u potpunosti slomi DAEŠ i stvore uslovi koji će sprečiti oživljavanje te terorističke organizacije i izrazila je očekivanje da će i američki regionalni saveznici i partneri preuzeti na sebe dodatne vojne i finansijske obaveze „za osiguranje bezbednosti u regionu“.

S druge strane, američka ambasadorka pri UN Niki Hejli je ovog vikenda izjavila da SAD neće povući svoje vojnike iz Sirije sve dok njihovi ciljevi ne budu ostvareni.

Ona je navela tri cilja Vašingtona: osigurati da se hemijsko oružje ne koristi ni na koji način koji predstavlja pretnju za američke interese, poraziti Islamsku državu i stvoriti dobru poziciju da se prati ono što radi Iran.

„Naš je cilj povratak kući američkih vojnika, ali mi nećemo otići dok ne budemo znali da smo postigli te stvari“, rekla je Hejli.

Američki predsednik Donald Tramp, koji je zajedno s Francuskom i Britanijom naredio napade projektilima na Siriju, šalje pomešane signale o Siriji i povlačenju svoje vojske.

On je pre dve nedelje rekao da želi iz Sirije da povuče oko 2.000 vojnika koji se tamo bore protiv DAEŠ-a, ali je u subotu istakao da su zapadne saveznice spremne da podrže vojni odgovor ako sirijski predsednik Bašar el Asad ne prestane da koristi zabranjeno hemijsko oružje.

Ruski analitičar Vladimir Fitin kaže da američke najave o povlačenju vojske iz Sirije treba prihvatiti „s rezervom“.

„Mi smo već čuli takve izjave i, kako praksa pokazuje, nažalost, reči američke administracije i njihova dela se mimoilaze. Drugim rečima, oni jedno pričaju, a drugo rade. To je povezano sa haotičnom situacijom unutar administracije i nedoslednošću američkog predsednika, kao i sa činjenicom da on reaguje na situaciju unutar SAD, gde se nastavlja teška borba, a takođe i sa spoljnopolitičkim ciljevima te zemlje. Zbog toga, saopštenja o mogućem povlačenju američke vojske treba prihvatati sa rezervom — dela pokazuju suprotno“, rekao je Fitin za Sputnjik.

Iako američki zvaničnici navode različite ciljeve kao uslov za povlačenje iz Sirije, ruski ekspert smatra da je cilj SAD „komadanje Sirije“.

„Njihove namere da nastave svoju politiku rasparčavanja Sirije ostaju iste kao što su bile i ranije. Zbog toga se meni očekivanje da će se Amerikanci povući iz Sirije čini neosnovano“, rekao je Fitin.

Podsetimo, SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su u subotu ujutru raketne napade na sirijske vladine objekte, koji se, prema njihovom mišljenju, upotrebljavaju za proizvodnju hemijskog oružja.

Tokom vojne operacije one su na Siriju lansirale više od 100 raketa, od kojih su 71 oborile snage sirijske protivvazdušne odbrane. Ruske snage nisu bile uključene u obaranje raketa, ali su pratile sva lansiranja.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je vojnu operaciju agresijom na suverenu državu, podsećajući da hemijski napad u Siriji nije potvrđen.

On je oštro osudio napad na Siriju, „zemlju u kojoj ruski vojnici pomažu vlastima da se izbore sa terorizmom“.

Putin je naglasio da su SAD i njihovi saveznici napali vojne i civilne objekte u Siriji kršeći povelju UN i međunarodno pravo, bez odobrenja Saveta bezbednosti i izjavio je da je trenutna eskalacija situacije oko Sirije destruktivna za celokupan sistem međunarodnih odnosa, te da će istorija postaviti stvari na svoje mesto, kao što je već ustanovljeno da je Vašington odgovoran za masakr u Jugoslaviji, Iraku i Libiji.

 

Autor Olivera Ikodinović

 

Izvor Sputnjik, 16. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u