Makron srušio Strategiju 2025: „Nije vreme za prijem Balkana u EU“

„Podržaću proširenje samo nakon produbljenja i reforme naše Evrope“, rekao je Makron

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da Evropska unija ne treba da prihvati nijednu novu članicu sve dok se taj blok dublje ne integriše i ne sprovede temeljne reforme.

Makron je rekao poslanicima da želi da zemlje Zapadnog Balkana ostanu „usidrene“ na evropskom projektu, ali da sada nije vreme da se primi bilo koja nova članica, preneo je AP.

„Podržaću proširenje samo nakon produbljenja i reforme naše Evrope“, rekao je Makron.

On je istakao da ne želi Balkan koji se okreće prema Turskoj ili Rusiji, ali ne želi ni da Evropa „koja funkcioniše sa poteškoćama sa 28, a sutra 27 članica, odluči da može da nastavi da galopira sutra sa 30 ili 32 članice, sa istim pravilima“.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik

MAKRON: EVROPA JE U GRAĐANSKOM RATU
Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je Evropljane da brane svoj model liberalne demokratije, u vreme kada se suočavaju s usponom autokratskih režima širom sveta i „neliberalnih demokratija“ unutar Evropske unije.

Makron je rekao i da je Evropa „u građanskom ratu“, kao i da je pogođena „fascinacijom neliberalnim vrednostima“.

„Postoji sumnja u određenim evropskim zemljama. Kao da u Evropi traje određeni građanski rat. Nacionalna sebičnost i egoizam postali su važniji od onoga što nas spaja“, rekao je francuski predsednik.

„U suočavaju sa autoritarizmom, odgovor nije autoritarna demokratija, već autoritet demokratije“, rekao je Makron obraćajući se poslanicima u Evropskom parlamentu u Strazburu, što Rojters vidi kao kao prekriven osvrt na vlade u Poljskoj i Mađarskoj.

Makron je, istovremeno, pozvao na energičnu kampanju na izborima za Evropski parlament, koji se održavaju u maju 2019. godine, u vreme kada se Evropska unija suočava s izazovima zbog izlaska Britanije iz bloka i porasta nacionalizma.

Ocenio je da je važno imati „demokratsku i kritičku debatu“ o tome šta je Evropa.

Makron je dodao da građani „žele novi projekt“ za EU, koji se bavi njihovim brigama i strahovima u svetu u kojem, kako je rekao, saveznici poput SAD okreću leđa sporazumima o multilateralnoj trgovini i klimatskim promenama, dodaje AP.

Francuski predsednik je, takođe, pozvao Evropljane da se hitno dogovore o mapi za reformu valute evrozone i ekonomske unije.

Makron je dodao da je Francuska spremna da poveća svoj doprinos budžetu EU, pod uslovom da on postane efikasniji.

JUNKER POSLE MAKRONOVOG GOVORA: PRAVA FRANCUSKA SE VRATILA
Prava Francuska se vratila, ocenio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron održao govor pred poslanicima u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Junker je, takođe, pohvalio Makronovu „posvećenost Evropskoj uniji“, preneo je Rojters.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 17. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u