Palmer: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine do kraja 2018. moguća

Američki činovnik izrazio nadu da će normalizacija odnosa Beograda i Prištine biti ostvarena do kraja godine

Vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer izjavio je da SAD očekuju da Beograd i Priština uprkos problemima nastave dijalog i da se nadaju normalizaciji odnosa do kraja godine.

On je za „Glas Amerike“ izjavio da Amerika ne vrši „poseban pritisak na Beograd“ u smeru normalizacije odnosa, odnosno da ga vrši na sve učesnike pregovaračkog procesa.

Istovremeno, on je izrazio nadu da će dve strane prevazići tenzije nastale posle proterivanja direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marka Đurića sa Kosova.

„Ovo je bio težak period u odnosima Srbije i Kosova i u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Mislim da je važno da se dve strane vrate za pregovarački sto u dijalogu što je pre moguće, pokušaju da stave događaje od pre tri nedelje iza sebe i gledaju napred, da pokušaju da pronađu način da ostvare napredak u dogovorenim ciljevima. Kada je reč o vremenskom okviru, da li mislim da normalizaciju treba ostvariti do kraja godine — bilo bi sjajno, mislim da postoji prilika za značajan napredak u dijalogu do kraja 2018. ako se obe strane posvećeno vrate procesu“, rekao je Palmer.

On je izrazio nadu da će dve strane moći da ostvare napredak, ali da SAD ne postavljaju krajnji datum do koga dve strane moraju da pronađu rešenje.

Upitan da li je on „svojom posetom vršio pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da radi na normalizaciji odnosa“, Palmer je rekao da je njegova poseta bila deo posete Balkanu.

„Ja sam takođe posetio Sarajevo i Prištinu, posete se nisu odnosile samo na Beograd. Ako je reč o tome da li vršimo pritisak na predsednika Vučića, vršimo pritisak na sve uključene strane da se ponovo posvete dijalogu i krenu napred ka ostvarenju dogovorenih ciljeva. Važno je da se obe strane posvete procesu, urade ono za šta su odgovorne da bi se napredovalo ka uspešnom rešenju“, rekao je Palmer.

Govoreći o tome da li Kosovo može u skorije vreme da dobije stolicu u UN, Palmer je kazao da je to cilj SAD.

„Nemam vremenski rok vezan za to, članstvo u UN je komplikovani proces, treba vremena da se ostvari, ali integracija Kosova u međunarodni sistem se nastavlja, nadam se da će se ubrzati i nadam se da će Kosovo u bliskoj budućnosti biti članica UN, ali još jednom — nemamo neki zacrtani željeni datum u tom smislu, osim — što je pre moguće“, rekao je on.

Palmer je komentarišući ubistvo lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, rekao da je ono „tragedija i događaj koji je naneo štetu šansama za mir i zajedništvo u regionu“.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da se ta istraga nastavi, kao i da se odgovorni pronađu i odgovaraju.

Komentarišući izveštaj Fridom Hausa, u kome je, kako se navodi, Srbija dobila niske ocene, Palmer je rekao da SAD ima zajednički cilj sa Srbijom, a to je članstvo u EU.

„Srbija želi da se pridruži EU i to nije naš cilj za Srbiju već njen cilj. Mi se slažemo sa tim ciljem, delimo tu ambiciju. To je dug i težak proces ali zahtevi za članstvo u EU su jasni. Radili smo programski i politički da pomognemo Srbiji da zadovolji te zahteve i uslove i napreduje ka članstvu, što uključuje snažnu podršku nezavisnom sudstvu i medijima, transparentnost i dobru upravu“, rekao je Palmer i zaključio da su to vrednosti koje SAD deli sa Evropljanima i koje su temelj za prijem u EU.

 

Izvor Sputnjik, 17. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u