Francuski ambasador: Makron Srbiji nije rekao ,,stop“, ali…

„Ulazak Srbije u EU može biti dostižan samo ako Evropa uspe da se reformiše“

Francuski ambasador Frederik Mondolini rekao je da naslovi u srpskim medijima o tome da Emanuel Makron zatvara vrata EU Srbiji nisu tačni.

Kako je rekao, poštuje slobodu štampe, ali naslovi u “Politici“ i “Novostima“, kako tvrdi, nisu tačni.

On je naveo da Francuska podržava pristupanje Srbije i Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i to bez ikakvih dvosmislenosti.

“Francuska želi da reformiše EU, to je suština jučerašnjeg govora. Makron je rekao da treba ići paralelno sa dve linije. Prva – povezivanje Balkana sa Evropom i druga – Francuska će se zalagati za proširenje istovremeno sa reformom“, rekao je ambasador,

Kako kaže, predsednik Francuske Emanuel Makron želi da pokrene tu inicijativu jer neće da pripada generaciji ljudi koji “zabijaju glavu u pesak“.

“Evropi je potrebna reforma. Izjava je data u čast evropske demokratije, neophodna je nova evropska suverenost“, dodao je on.

Kako naglašava, ulazak Srbije u EU može biti dostižan samo ako Evropa uspe da se reformiše.

“Interes i Srbije i EU je da uđe u reformisanu Uniju. Pravila u EU bi morala da evoluiraju pa da onda Srbija uđe u tako reformisanu EU“, rekao je on.

Na pitanje da li će Pariz u junu glasati za otvaranje dodatnih poglavlja sa EU, ambasador kaže da Francuska pozdravlja napore Vlade Srbije.

“Mislimo da je ono što je učinjeno veoma važno. Mi želimo i podržaćemo da se što više poglavlja otvori u junu“, dodao je on.

Francuski predsednik je u Strazburu poručio da je vreme za reforme u Evropi, kao i da bi Evropa trebalo prvo da se dublje integriše, a tek kasnije da prima nove članice.

Nešto ranije, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je da bi rat mogao da se vrati na Balkan ako zemlje u regionu ostanu bez nade da će se pridružiti EU.

 

Izvor B92, 18. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u