Hrvatska delegacija zbog Šešelja prekinula posetu Srbiji

Šešlj psovao hrvatsku delegaciju i gazio hrvatsku zastavu

Hrvatska delegacija se nakon, kako zagrebački „Indeks“ piše, “Šešeljevog divljanja“, povukla u ambasadu i prekinula zvaničnu posetu Beogradu.

U istom tonu piše i „Jutarnji“ čiji je naslov „Šešelj opet divlja“.

Vlada Republike Hrvatske je potom objavila na Tviteru da se cela delegacija vraća u Hrvatsku, dok su zagrebački mediji objavili i saopštenje kancelarije predsednika Sabora Jandrokovića.

“Izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno predsednikom Gordanom Jandrokovićem odlučilo je da prekine službenu posetu Republici Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsednik Srpske radikalne stranke i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Vojislav Šešelj”, navodi se u saopštenju u kojem se ističe da je „oskrnavljena hrvatska zastava“.

„Uprkos vrlo dobrom početku službene posete i opredeljenosti da napravimo najbolje za unapređenje odnosa dve države, zbog ovoga čina kojim je grubo povređeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora, prekinuli smo posetu”, dodaju oni.

U zvaničnoj dvodnevnoj poseti nalazi se hrvatska delegacija predvođenja predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Srpska radikalna stranka je nešto ranije saopštila da je Šešelj u Skupštini Srbije psovao hrvatsku delegaciju i gazio hrvatsku zastavu.

„Kada je na ulazu u Skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio steg na beton, pokušao da iscepa zastavu, a onda su je on i Filip Stojanović gazili nogama. Pet članova obezbeđenja nisu bili u stanju da im otmu zastavu i steg“, navode radikali.

Ubrzo se oglasila i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković koja je najoštrije osudila “brutalni pokušaj“ lidera radikala „da ugrozi dostojanstvo Skupštine i hrvatske delegacije“.

Podsećamo, lider radikala osuđen je prošle nedelje pred Haškim tribunalom na 10 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti počinjenih nad Hrvatima u selu Hrtkovci.

Šešelj se poslednjih dana često nalazi u žiži javnosti, a naročito nakon što je poslanica DS Aleksandra Jerkov u Skupštini Srbije tražila da on ostane bez poslaničkog mandata zbog presude za ratne zločine.

U danu za postavljanje pitanja izvršnoj vlasti u parlamentu, Jerkovljeva je rekla da se u članu 88 Zakona o izboru narodnih poslanika navodi da poslaniku prestaje mandat ukoliko je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci.

„Ratni zločinac Vojislav Šešelj je prošle srede osuđen na kaznu zatvoru u trajanju od 10 godina, tom čoveku po zakonu nije mesto u skupštini. Sramota je da osuđeni ratni zločinac predstavlja građane Srbije“, rekla je Aleksandra Jerkov.

Navodeći da je Šešelj rekao da će „razbiti nos“ svakom ko ga nazove „ratnim zločincem“, Jerkovljeva je kazala da ga DS tako zove i pozvala ga, ako krene da razbija noseve, da počne od nje.

Osim toga, Jerkovljeva je potom na Tviteru objavila fotografiju poruke „kurvo ustaška“ koja ju je sačekala u skupštinskoj sali, nakon što su je, kako kaže, „okružile horde radikala.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je potom da radikali neće da tuku Aleksandru Jerkov, ali da će do kraja života da je „nazivaju pogrdno“.

 

Izvor B92, 18. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u