Tri varijante za ustrojstvo srpske opozicije

Juče održan sastanak opozicionih stranaka

Bivši gradonačelnik Dragan Đilas predložio je da on bude menadžer „Saveza za Srbiju“. Predsednik Pokreta slobodih građana Saša Janković smatra da sve odluke u opozicionom bloku treba da donosi predsedništvo, a sličnog stava je i Janko Veselinović iz Pokreta za preokret.

Ovo su, kako „Novosti“ nezvanično saznaju, tri predloga koja su se u utorak našla na stolu na sastanku predstavnika opozicije. Do dogovora o zajedničkoj platformi nije došlo, ali će pregovori o ujedinjenju Đilasa, Jankovića, Narodne stranke Vuka Jeremića i još nekoliko partija i pokreta, biti nastavljeni narednih dana.

Prema našim saznanjima, Janković je predložio da sve odluke donosi predsedništvo konsenzusom. To znači da svi moraju biti „za“ ili dvojica „za“, a jedan član uzdržan, da bi se nešto usvojilo. Naš izbor navodi da za Jankovića nije sporna funkcija menadžera saveza, ali se zalaže za to da ga bira predsedništvo. Praktično, Đilas bi mogao da bude na tom položaju, a pod svojevrsnom kontrolom ostalih članova saveza.

Veselinović je predložio da se formira radna grupa koju bi činili predstavnici svih partija koje žele u savez da bi se pronašla zajednička platforma.

Inače, sastanak je trebalo da se održi u prostorijama PSG. Ipak, kad su primetili novinare, opozicionari su promenili lokaciju, a predsednik Janković je otišao na novu poziciju za susret.

 

Izvor Večernje novosti, 18. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u