,,Vojska Kosova“ do kraja maja?

Bivši direktor VBA upozorava da je formiranje kosovske vojske izvesna stvar, kao i da je Kfor sprema za intervencije

Izgleda da je, gledajući sa Zapada, transformacija Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u Oružane snage Kosova (OSK), gotova stvar. Kosovska vlada namerna je, prema pisanju prištinskih medija, da do kraja maja u kosovski parlament preda predlog zakona po kome bi južna srpska pokrajina i formalno dobila svoju vojsku.

Iako sa Zapada stižu upozorenja da bi prethodno trebalo usaglasiti propise, pre svega izmeniti ustav Kosova, to Kfor i Euleks ne sprečava da održavaju manevre sa KSB. Vojna vežba „Srebrna sablja 2018“ ima za cilj, kako je najavljeno, obuku komandanata i osoblja Kfora, Euleksa i kosovskih bezbednosnih organizacija u upravljanju operacijama u slučajevima pružanja pomoći prilikom prirodnih katastrofa i građanskih nemira.

Posebna pažnja na manevrima biće posvećena, najavljeno je, obuci za kontrolu mase i suzbijanje nemira.

Uglancani i sređeni, kadrovi KSB će, praktično, sa manevara preći iz jedne bezbednosne organizacije u drugu i, pod patronatom NATO-a, postaće ono što su oduvek sanjali — regularni vojnici.

Mora se priznati da su mnogi od pripadnika KSB prešli dug put, od terorista OVK, preko Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK) i KSB do OSK. Zapadu je bilo potrebno skoro dve decenije da probere, obrazuje i „uglanca“ one koji će obući uniforme kosovske vojske.

Predsednik Odbora za KiM u Skupštini Srbije Milovan Drecun, kako kaže, ne bi rekao da je cilj manevara „glancanje“ KSB kako bi prerasla u kosovsku vojsku, s obzirom na kontinuitet saradnje koji međunarodne institucije imaju sa KZK i KSB.

„Svakako da već godinama pripremaju da ta formacija preraste u takozvane Oružane snage. Napravljena je organizaciona struktura, vrši se obuka komandnog kadra i iza toga definitivno stoji NATO. Ali, s druge strane, NATO deluje u okviru mandata UN, odnosno u sastavu Kfora i sami kažu da je to statusno neutralna misija i imaju najveću odgovornost za bezbednost na KiM. Mislim da je to samo kontinuitet u delovanju NATO-a, koji je preko Kfora prisutan na KiM i koji ima neke svoje načine delovanja“, objašnjava Drecun.

Prema rečima nekadašnjeg direktora Vojnobezbednosne agencije generala Momira Stojanovića, formiranje kosovske vojske je izvesna stvar, a manevri koje KSB ima sa Kforom su u funkciji obuke tih snaga za moguće intervencije.

„Ne bih bio zlonameran da to povežem sa mogućim strahom od eskalacije nasilja na severu Kosova i mogućnosti da srpske snage bezbednosti stanu u odbranu svog stanovništva na severu. Možda su te vežbe pandan tome i pariranje jednoj takvoj situaciji“, smatra Stojanović.

Javna je tajna da su američki, nemački i britanski instruktori godinama obučavali albanske kadrove i pripremali ih da preuzmu funkcije u budućim oružanim snagama Kosova. Sada, u drugoj fazi, kada kadrovi postoje, treba ozvaničiti postojanje kosovske vojske.

NATO, u skladu sa instrukcijama SAD, već duže vreme radi na formiranju kosovske vojske, kaže direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač.

„U tom smislu, uz pomoć NATO i uz donatorstvo u tehnici, opremi i obuci kadrova, kako specijalističkih, tako i starešinskog sastava i kroz školovanja na vojnim akademijama u regionu, pre svega u Skoplju i u drugim zapadnim zemljama, stvoreni su svi preduslovi da se obavi i taj formalni čin, proglašenja kosovskih oružanih snaga“, kaže Kovač.

Taj potez samo još nije došao na red u agendama vodećih zapadnih sila, dodaje on, a suštinski niko sa Zapada nije iskazao neslaganje sa procesom transformacije KBS u OSK.

Stav Zapada da u datom momentu treba usaglasiti propise je, prema Kovačevoj oceni, retorički.

„Sigurno je da će ono što zahtevaju SAD izvršna vlast Kosova i uraditi, i u momentu kada im budu naredili takođe sprovesti tu proceduru. Između ostalog, takozvani obavezujući sporazum koji treba da potpišu Srbija i lažna NATO država Kosovo jeste u funkciji otvaranja puta integracije te lažne države u NATO strukturu, i to ubrzanom procedurom, kao i davanja kontingenta kosovske vojske u sastav NATO snaga koje izvode operacije širom sveta“, objašnjava Kovač.

Srbija može da se nađe u situaciji da se, posle potpisivanja takozvanog obavezujućeg sporazuma, na administrativnoj liniji prema južnoj pokrajini nađu oružane snage Kosova, što je, prema Kovačevim rečima, iznenađenje samo za neuke ili površne analitičare.

 

Autor Nikola Joksimović

 

Izvor Sputnjik, 18. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u