Zarada banaka u Srbiji najbolja u poslednjih deset godina

Banke u Srbiji u plusu uprkos drastičnom padu kamata, piše Politika

Banke u Srbiji ostvarile su prošle godine dobit veću od 60 milijardi dinara, što je oko pola milijarde evra, piše današnja „Politika„.

Tolika zarada banaka najbolja je u poslednjih deset godina, odnosno od početka svetske ekonomske krize, i ostvarena je uprkos drastičnom padu kamata, navodi list.

Dodaje se da su pri vrhu liste banaka s najvećom zaradom karte promešane. Najveću dobit, od 12 milijardi dinara, ostvarila je AIK banka. Ona je za godinu dana profit gotovo utrostručila, čime je sa četvrtog mesta u 2016. godini izbila na prvo u 2017. godini.

„Banka Inteza skinuta je s trona na kojem je bila godinama i lane je bila na drugom mestu. To, međutim, ne znači da joj je zarada niža. Iz finansijskih izveštaja vidi se da je prošle godine zaradila 11,8 milijardi dinara, što je za petinu više nego 2016. godine“, navodi „Politika„.

Na trećem mestu je Komercijalna banka čiji je profit bio 8,1 milijardu dinara, slede Sosijete ženeral banka sa dobiti od 6,6 milijardi dinara, Unikredit sa dobiti od 6,6 milijardi dinara, koliko je zaradila i Rajfajzen banka.

 

Izvor Politika/N1, 18. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u