Makronove izjave izazvale kritike i podsmeh

Novinari tvrde da se Makronu „razvezao jezik“ jer je popio malo vina

Tvrdnja francuskog predsednika Emanuela Makrona da je raketnim udarom u Siriji zabijen klin u odnose između Rusije i Turske, izazvala je brzu kritičku reakciju iz Ankare. Potpredsednik turske vlade Bekir Bozgan je izjavio da njegova zemlja vodi nezavisnu politiku i ne nastupa na strani bilo kog igrača u Siriji. Makron je takvu ocenu dao zato što je Turska podržala raketne napade jer veruje da je Asad kriv za upotrebu hemijskog oružja.

— Turska nije promenila svoj stav o Siriji, ali i dalje imamo mnogo razlika sa Vašingtonom, Moskvom i Teheranom – kazao je turski potpredsednik vlade. On je objasnio da se sa Amerikancima ne slažu oko odnosa prema Kurdima. Ali isto tako imaju različite stavove sa Rusijom i Iranom oko predsednika Bašara Asada.

Ministar spoljnih odnosa Turske Mevlut Čavušoglu tim povodom je rekao da su odnosi između Turske i Rusije suviše čvrsti da bi ih mogao pokvariti jednom svojom izjavom predsednik Francuske. Takvu ocenu Čavušoglu dao pred generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

I pre godinu dana Turska je bila podržala Amerikance koji su tada gađali avio-bazu „Šajrat“. Turski predsednik Erdogan otvoreno naziva Bašara Asada zločincem.

U Moskvi su zadovoljni što se Turska nije priključila „zapadnoj histeriji“ proterivanja ruskih diplomata posle Afere „Skripalj“.

Druga Makronova izjava je nasmejala ruske eksperte i javnost, a niko od političara zasada nije hteo da je komentariše jer je smatraju neozbiljnom. On je rekao francuskim novinarima, doduše u neformalnom razgovoru, da sebe smatra ravnim Putinu. Makron je to kazao posle intervjua u kojem je napravio inventuru prve godine predsedničkog mandata, što je izazvalo mnoštvo komentara čija bi poruka mogla da se svede na: „Mali, sačekaj i ne žuri sa samoljubljem“.

Novinari tvrde da se Makronu „razvezao jezik“ jer je popio malo vina. Francuski predsednik je ocenio udar po Siriji kao „hrabro rešenje“ i da tu poruku Putin razume.

— Udar avijacije u Siriji treba da natera Putina da shvati da smo i mi tamo prisutni. To će pomoći da se uspostavi mir u Siriji – kazao je Makron.

 

Autor Branko Vlahović

 

Izvor Večernje novosti, 19. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u