Kuba od danas ima novog lidera

Migel Diaz-Kanel će biti novi predsednik Kube

Kubanska vlada predožila je danas prvog potpredsednika Migela Diaza-Kanela Bermudeza kao jedinog kandidata za budućeg predsednika, čime se garantuje da će taj 57-godišnji inženjer zameniti 86-godišnjeg Raula Kastra.

Današnja objava potvrđuje ono što se očekivalo, da će Diaz-Kanel preuzeti funkciju od Kastra u tranziciji koja treba da osigura da jednopartijski sistem u zemlji nadživi revolucionare u godinama koji su ga stvorili.

Nominaciju sada treba da odobre 604 delegata kubanske skupštine, koja u principu uvek odobrava predloge jednoglasno ili gotovo jednoglasno.

Kubanska Narodna skupština počela je danas inauguralnu sednicu na kojoj će biti izabran novi predsednik zemlje i otvoren put ka istorijskoj tranziciji posle šest decenija vlasti braće Kastro.

Državni mediji javili su da će ime novog šefa države biti objavljeno sutra ujutro, na kraju sednice koja je počela danas u prisustvu Raula Kastra i njegovog pretpostavljenog naslednika, aktuelnog potpredsednika Migela Diaza-Kanela.

Prema programu koji su objavili zvanični mediji, poslanici će prvo izabrati novu skupštinu i njene organe pre nego što izaberu 31 člana Državnog saveta, i istovremeno predsednika tog najvišeg izvršnog tela koji će naslediti Raula Kastra. Glasanje o tome biće danas, ali identitet novog predsednika biće objavljen sutra, naveli su državni mediji.

Od revolucije 1959. godine Kuba je imala samo jednu pravu tranziciju na vrhu, to je bilo 2006. godine kada je oboleli Fidel Kastro predao funkciju svom mlađem bratu Raulu posle više od 40 godina na vlasti.

Fidel je umro krajem 2016. godine i sada je red na 86-ogodišnjeg Raula da ustupi svoje mesto predstavniku nove generacije koji će, izuzev nekog iznenađenja, biti prvi potpredsednik Migel Diaz-Kanel.

Broj dva na vlasti od 2013. godine Diaz-Kanel se već duže priprema za tu funkciju. Već nekoliko godina on redovno predstavlja svoju vladu u misijama u inostranstvu, a pojavljivanja u medijima su mu sve češća.

Ukoliko bude izabran, on treba da nametne svoj autoritet i nastavi neophodnu modernizaciju ekonomskog modela ostrva koji je zacrtao mlađi Kastro.

Prvi put u više decenija predsednik će biti čovek koji nije poznavao revoluciju 1959. godine, neće nositi maslinastu uniformu i neće voditi Kubansku komunističku partiju.

Raul Kastro zadržaće funkciju šefa jedine partije do 2021. godine.

Za novog potpredsednika predložen je Salvador Valdes Mesa, 72-ogodišnji Afro-Kubanac, bivši sindikalni zvaničnik koji je imao niz visokih funkcija u kubanskoj vladi.

 

Izvor Fakti, 19. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u