Poraz SAD u berzanskom ratu sa Rusijom

Kako je i zašto naprasno i bez objašnjenja otkazan paket najnovijih američkih sankcija protiv Rusije

Odmerena tišina, koja kao reakcija na zapadne marifetluke zrači iz Kremlja, kao i nepristajanje na diplomatiju „cvrkutanjem”, dovodi do ludila zapadnu novinarsku mašineriju. Kako je Grigorije Ignatov [1] sjajno primetio, zapadni mediji su prešli na ratni kolosek, u kome su proizvedene informacije jeftine i obilne. U naše vreme, dok se „ujedinjena Evropa” drži na kratkom lancu neskrivenom silom i info-terorom, razmišljati o bilo čemu, pa i o svom poslu, postalo je za zapadne info-ratnike pretežak zadatak. Jednostavno rečeno, nema štofa ni da se slaže kako je red, zaključci se moraju donositi osvetljavanjem teme sa više strana, sve u svemu – horor. A Kremlj ćuti.

Priča koju sam iz rasutih delova i više izvora ovde sakupio pre svega je skaska o samom Zapadu, koji sa nepodnošljivom lakoćom napada Rusiju, što će ih u krajnjem zbiru stajati zemnog života – do koga oni jedino i drže.

Slična berzanska akcija, o kojoj će biti reči kasnije, desila se prvi put još davne 2014. godine. Posle najnovijeg slučaja možemo zaključiti da ruska elita nema nameru da menja dobitnu kombinaciju – posebno dok sa druge strane stola sedi neko ko ima veoma kratko pamćenje i pogled bistar poput boze.

Već izvesno vreme internetom kolaju komentari o tvitu predsednika Trampa u kome pominje „neprihvatljivu igru sa devalvacijom rublje i juana Rusa i Kineza” [2]. Svi se posle neočekivane reakcije iz Vašingtona pitaju šta li su sad smislili Rusi?

Čini se da je u pitanju još jedna virtuozna finansijska operacija Rusije o kojoj smo svi, uključujući i Belu kuću, saznali tek pošto je već bila završena, dok su ruski brokeri već pijuckali šampanjac, pogledajući na ekrane i pitajući se kad će shvatiti, kad će tvitnuti, pa da se razilazimo?

Šta se (opet) dogodilo, pokušaćemo da razmrsimo. Svi se, naravno, sećate kada je objavljen najnoviji paket sankcija SAD, koji je u suštini bio naciljan da udari jako po ruskim biznismenima [3]. Tada se često pominjalo ime Olega Deripaske pored mnogih uspešnih ruskih kompanija.

Ubrzo po stupanju američkih sankcija na snagu, počeo je pad ruskih akcija na berzi a rublja je ozbiljno počela da gubi na vrednosti [4]. Takve vesti su nam tada stizale iz Rusije. Važno je na ovom mestu pomenuti da je pre poslednjih berzanskih gibanja veliki deo dividendi od nafte i gasa odlazio baš put Zapada.

Dakle, usled novonastale valutne krize, rublja je počela naglo da pada. U isto vreme, Centralna banka Rusije nije ništa preduzimala da bi podržala kurs nacionalne valute. Pojavile su se špekulacije da Rusija jednostavno nema dovoljno sredstava da bi i dalje održavala kurs. Skoro pa prepisani događaji iz 2014. godine.

Drugi deo iste ove priče ispisala je Amerika. Strani vlasnici vrednosnih papira ruskih energetskih kompanija, koji su videli efekat američkih sankcija i pod utiskom Trampovog obećanja o uvođenju još jednog paketa 16. aprila, bacili su se na prodaju svojih akcija. Pošto su svi u isto vreme pohrlili da prodaju, cene akcija ruskih energetskih kompanija počele su dodatno da se strmoglavljuju [5].

U ovom delu priče pojavljuju se nekakve tajanstvene ruske kompanije koje su počele da kupuju ruske akcije bukvalno u bescenje. Prema nepotvrđenim tvrdnjama, tog dana na berzama su najviše izgubili zapadni vlasnici akcija naftnih i gasnih aktiva. Američki novinari insistiraju na činjenici da se baš u vreme pošasti na berzama predsednik Putin tajanstveno smeškao [6]. Iz tog smeška oni su valjda zaključili da je unapred znao šta će se dogoditi.

Strani investitori izgubili su stotine milijardi na potpuno zakonit način. Kada su ajkule svetskog biznisa shvatile da su ih namagarčili, već je bilo kasno.

Cela ova priča zvučala bi kao lažna vest ili kao bajka za malu decu da nema Trampovog „cvrkutanja” u kome optužuje Rusiju. Volšebno, tek paket najnovijih najavljenih sankcija je naprasno i bez objašnjenja otkazan. Gigant Novatek je za siću otkupio veliki paket svojih akcija, a priča se da i Deripaska nije prespavao ceo događaj. Uz konstataciju da situacija u Siriji diktira cenu energenata, ne bi trebalo da nas iznenadi rast cena derivata, dok će zarada posle berzanske akcije Kremlja većim delom završavati u Rusiji.

Izgleda da je rika američkih milijardera doprla do predsedničkih ušiju, a on je zatim po inerciji objavio da je Rusija kriva za sve. Ali su svi zajedno očigledno rešili da zature sledeću turu sankcija. Kada se vidi kako ih je nezgodno udario po džepu prošli paket, od najnovijeg su odustali.

_________

Uputnice:

[1] https://standard.rs/2018/04/13/pokoljenje-leminga-ili-kolektivni-zapad-i-atomski-rat/

[2] http://www.businessinsider.com/donald-trump-tweet-china-russia-currency-devaluation-2018-4

[3] https://www.cnbc.com/video/2018/04/06/treasury-secretary-mnuchin-sanctions-are-targeting-certain-behaviors-of-russian-oligarchs.html

[4] https://www.kommersant.ru/doc/3605677

[5] https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-04-09/russian-stocks-sink-most-in-2-years-on-sanctions-syria-tensions

[6] http://www.businessinsider.com/putin-scheduled-to-reappear-at-meeting-with-kyrgyz-president-almazbek-atambayev-2015-3

Ekonomija, Svet
Pratite nas na YouTube-u