Crnogorske vlasti probale da manipulišu Nelom Kuburović?

Podgorica na sve načine pokušavala da ubedi srpsku ministarku pravde da poseti CG tokom predizborne kampanje u toj zemlji

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović danas bi trebalo da se sretne sa crnogorskim kolegom Zoranom Pažinom. Kako nezvanično saznaje „Sloboda“, teme razgovora biće izručenje Svetozara Marovića, kao i ,,državni udar”.

Pažin je još tokom februara pisao Kuburović i tražio da posjeti Crnu Goru, ali ona je vješto izbjegla da se pojavi u Podgorici tokom izborne kampanje, jer bi to bilo zloupotrijebljeno od strane DPS-a, kao podrška njihovom kandidatu.

Upravo njen nedolazak u vrijeme kad je to od nje tražio Pažin pokazuje da u odnosima zvanične Srbije i Crne Gore, osim protokolarne saradnje, odavno mnogo toga ne funkcioniše. Pažin je, razočaran što Srbija nije željela da učestvuje u političkim igrama crnogorskih vlasti, nedavno, zabrinut što se zakon ne poštuje, napao Srbiju zbog slučaja Marović. Zaboravljajući pritom, da je upravo vlast u Crnoj Gori dopustila da Marović napusti njenu teritoriju.

,,Pažin je pokušavao da na sve načine ubijedi ministarku pravde Srbije, da ona tokom marta posjeti Podgoricu. To bi bilo idealno za crnogorsku vlast, da pošalje poruku da je Crna Gora ,u istorijski nikad boljim odnosima sa Srbijom’. Međutim, izgleda da je Srbija prozrela tu namjeru i Kuburović nije došla u Podgoricu kada je odgovaralo vlastima iz Crne Gore, već je odlučila da dođe sada”, kaže izvor „Slobode“ iz srpske Vlade.

Naš sagovornik navodi da je stav srpske delegacije Ministarstva pravde, koji će biti predočen Pažinu, da ih nadležni organi više ne miješaju u priču oko ,,državnog udara”, jer je Crna Gora zloupotrijebila njihovu dobru namjeru kako bi se taj predmet rasvijetlio.

Prilog ovoj tvrdnji je činjenica da novinari neće moći postavljati pitanja ministrima pravde Crne Gore i Srbije, već će medijima biti proslijeđeno saopštenje.

Inače, odnosi zvaničnika dvije zemlje su u lošim odnosima od decembra 2016. godine i slučaja ,,državni udar”, kada je Srbija odbila da izruči dva njena državljanina Nemanju Ristića i Predraga Bogićevića. Podsjetimo da je tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić, saopštio da u slučaju ,,državni udar” nije umiješan nijedan političar iz Crne Gore, ali je crnogorsko tužilaštvo, zloupotrijebilo dobru namjeru Srbije u tom slučaju i podiglo je optužnicu protiv lidera DF-a, iako u spisima srpske BIA nema ni jednog jedinog podatka o tome. Nakon toga, došlo je do sukoba između službi dvije zemlje, iza kulisa, što je nedavno rezultiralo odlukom MUP-a Srbije da zatvori granicu za bezbjednosno interesantna lica iz Crne Gore.

 

Izvor Sloboda/IN4S, 19. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u