BIA dokazala da je Sinđelić lagao na sudu

Sinđelić i Šišmakov se nikada nisu sastali

Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) potvrdila je da se Saša Sinđelić i Eduard Šišmakov, optuženi za navodni “državni udar” nikada nisu sretali niti imali kontakte, ekskluzivno saznaje “Sloboda”.

Kako nam je potvrđeno, BIA je trećeg marta ove godine, tu informaciju dostavila Ministarstvu pravde Crne Gore na njihov lični zahtjev. U dokumentu koji ekskluzivno objavljujemo piše da BIA ne raspolaže podacima i dokumentima o susretima i kontaktima Sinđelića i Šišmakova.

Ovim je eksplicitno dokazano da je Sinđelićevo svjedočenje u Podgorici bilo laž i montaža, koja je osmišljena u Specijalnom tužilaštvu Crne Gore, a sve u interesu obračuna sa najjačom političkom grupacijom Demokratskim frontom.

“U vezi sa zamolnicom kojom ste od BIA Srbije zatražili dostavljanje određenih dokumenata i obavještenja, za potrebe krivičnog postupka Ks. Br. 14/2017 koji se vodi pred Višim sudom u Podgorici protiv optuženog Eduarda Šišmakova i drugih, a koji se tiču kontakata i sastanaka Saše V. Sinđelića, u periodu relevantom za optužnicu, obavještavamo Vas o sljedećem: Bezbjednosno-informativna agencija Srbije ne raspolaže traženim dokumentima i podacima. Napominjemo da je saglasno imperativnoj odredbi Zakonika o krivičnom postupku Srbije, Agencija u obavezi da sve izvještaje i snimke, koji su rezultat primjene posebne dokazne radnje, dostavi sudiji koji je izdao naredbu za njenu primjenu”, piše u zvaničnom dokumentu koji je BIA proslijedila Ministarstvu pravde Crne Gore. Taj dokument je lično potpisao Bratislav Gašić, šef BIA Srbije.

Ministarstvo pravde je ovaj dokument, 20. marta, proslijedilo Suzani Mugoši, sudiji Višeg suda, koja sudi u predmetu “državni udar”.

BIA je ovim zvaničnim dokumentom demantovala sve tvrdnje, kako Sinđelića, tako i Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, vezane za montiranu aferu “državni udar”. Katnić je tvrdio da su Sinđelić i Šišmakov imali više susreta i kontakata, od kojih, neke i neposredno prije oktobra 2016. godine u Beogradu. Kao dokaz, tužilaštvo je priložilo sudu, kao krunski dokaz fotografije koje je objavio britanski portal “Skaj njuz”, na kojima je Šišmakov u Beogradu, u društvu Sinđelića i drugooptuženog Vladimira Popova. Međutim, BIA je zvaničnim dokumentom, koji “Sloboda” objavljuje, demantovala te tvrdnje, što znači da su fotografije fotomontaža, koja je trebalo da posluži da se prevari sud i javnost. Sudija Suzana Mugoša je, ranije, odbila da se u dokazni materijal uvrste fotografije sa portala “Skaj njuz”, jer se njihova autentičnost ne može ispitati.

Ta, sada je i dokazano, montirana fotografija, Katniću je poslužila da navodno dokaže kako su ruske obavještajne službe bile umiješane u navodni pokušaj atentata na tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića. Jasno je da je sve ovo montirano u cilju političkog obračuna sa liderima DF-a Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem.

Svjedok saradnik Saša Sinđelić, koji se nalazi na međunarodnoj potjernici Interpola, jer u Hrvatskoj treba da robija 21 godinu zbog ubistva, u sudnici Višeg suda u Podgorici govorio je kako je imao više susreta sa Edijem (za koga je tvrdio da je Ukrajinac) u Moskvi i u Beogradu. Opisivao je njihove susrete, do “najsitnijih detalja”, ali je BIA pomenutim dokumentom, zvanično potvrdila da je Sinđelićevo svjedočenje izmišljeno, to jest, da je lagao pred sudom.

Podsjetimo, Saša Sinđelić je prilikom prvog svjedočenja u Beogradu, prije nego ga je Katnić stavio pod svoju kontrolu, tvrdio da mu prijeti opasnost od režima u Crnoj Gori, zbog istine koju saopštava o ovom događaju. On u svom iskazu, tada, nijednom nije pomenuo ni DF, niti bilo kojeg političara u kontekstu veze sa optužbama tužilaštva Crne Gore, a saopštio je da je Mirko Paja Velimirović tražio oružje i opremu, a ne da su to on ili Edi zahtijevali od njega, kako je kasnije tvrdio, kad se stavio pod kontrolu Specijalanog tužilaštva Crne Gore. Tokom ispitivanja, koje je trajalo duže od sedam sati, tražio je da ne bude izručen Crnoj Gori, jer ako se to desi, onda će pod kontrolom crnogorskih sudskih institucija i policije „biti izvršen pritisak na mene da promijenim izjave“, koje je dao u srpskom tužilaštvu.

Njegove tvrdnje su se na kraju i obistinile, jer od momenta kada je predat specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, Sinđelić je, očigledno pod pritiskom, promijenio svoj iskaz u cjelosti i počeo da iznosi optužbe na račun DF-a.

“Smatram da bi mojim prebacivanjem, u Crnu Goru, pod kontrolu crnogorskih sudskih institucija, policijskih i bilo kojih drugih bio izvršen pritisak na mene da promijenim izjave i dokaze upotrebljene u postupku protiv mene i lica koja se nalaze u pritvoru u Crnoj Gori. Takođe izjavljujem da ni druga strana u Crnoj Gori, opoziciona, ma koja bila, nije imala dodir sa mnom, niti ja sa njima, niti sam ja njih finansirao, niti oni mene, niti ti ljudi išta znaju o tome”, tvrdio je Sinđelić prije nego, što ga je Katnić doveo u Crnu Goru, gdje je po nagovoru tužilaštva promijenio priču.

 

Izvor Sloboda/IN4S, 20. april 2018.

Pratite nas na YouTube-u