Dok se priča o Šešelju, HR diže novi spomenik Stepincu

Ustaški zločini počeli su baš na mestu gde Hrvati nameravaju da podignu spomenik Stepincu

Hrvatska ne odustaje od provociranja Srbije i veličinja ustaštva, a poslednji u nizu spornih poteza je odluka da kontroverzni kardinal iz vremena NDH Alojzije Stepinac dobije nova spomen-obeležja, i to u mestima gde su počinjeni strašni zločini nad Srbima tokom Drugog svetskog rata, ali i tokom devedesetih.

Naime, spomenik nadbiskupu, kako je najavljeno, biće otkriven 8. maja u Zrinu, opština Dvor na Uni, a biskup Vlado Košić, koji je poznat po glorifikovanju ustaške NDH, poručio je da će uskoro u centru Siska biti postavljeno još jedno obeležje Stepincu.

Po rečima zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića, bista u Zrinu biće postavljena na 120. godišnjicu rođenja Stepinca i na 75. godišnjicu stradanja stanovništva ovog naselja, koje su, kako tvrde Hrvati, spalili partizani. Istovremeno, Bozanić nije ni reč kazao o stradanjima Srba u tom kraju u Drugom svetskom ratu i devedesetih godina.

Ustaški zločini u NDH počeli su baš u toj oblasti, pa je izvršen monstruozni pokolj Srba u glinskoj crkvi, a iz Siska su mnogi ugledni Srbi odmah odvedeni u logore. Nedavna istraživanja su pokazala da je devedesetih godina prošlog veka ubijeno oko 1.200 Srba iz Siska i okoline.

Istoričar i akademik Vasilije Krestić kaže, za „Novosti„, da gotovo da nema dela Hrvatske u kojem Srbi nisu doživeli strašna stradanja, uključujući i područje oko Siska, u čijoj blizini se nalazi Zrin:

— To je bilo jako ustaško područje, a podizanje spomenika baš na tom mestu još jedan je dokaz da ta ideologija opstaje i da je i te kako živa. Hrvatska Srbiji spočitava sve i svašta, i kad za to ima razloga i kada nema, a sama stalno vuče poteze koji za cilj imaju stvaranje čiste Hrvatske. Ovo je samo deo njihove politike koja traje decenijama.

Za Savu Štrpca, iz „Veritasa“, novi spomenici Stepincu nisu iznenađenje. On napominje da obeležja kardinalu kojeg je papa Jovan Pavle Drugi 1998. proglasio za blaženog (što je pretposlednja stepenica pre kanonizacije) već postoje u mnogim mestima, uključujući Osijek i Obrovac:

— Stepinac je za Hrvate već svetac, tako ga doživljavaju, iako nema formalne odluke o njegovoj kanonizaciji. Očekujem da tek usledi talas podizanja spomenika širom Hrvatske.

RIJEČKI ADVOKAT TUŽI LIDERA SRS
Lider radikala Vojislav Šešelj, koji je u Skupštini izgazio hrvatsku zastavu, što je bio povod da predsednik Sabora Gordan Jandroković prekine posetu Srbiji, tvrdi da incident nije izmišljen i da o tome može da posvedoči i skupštinsko obezbeđenje, sa kojim su se, kako kaže, „radikali rvali“. On je pozvao novinare da pitaju ministra policije Nebojšu Stefanovića da li postoji snimak incidenta.

— MUP nije dobio nikakvu prijavu, ni zahtev u vezi sa incidentom, ali će ako tužilaštvo to bude zatražilo preduzeti sve što je u našoj nadležnosti – kazao je Stefanović.

Iz Skupštine Srbije saopšteno je da ne postoji snimak incidenta, jer „video-nadzor tog dela zdanja ne pokriva mesto gde su bile postavljene zastave“. Protiv Šešelja, koji je juče poručio da će i dalje „pljuvati, gaziti i paliti zastavu hrvatske ustaške države“, riječki advokat Dalibor Vidović podneo je krivičnu prijavu zbog povrede ugleda Hrvatske.

STVARAJU I KULT BUDAKA
Osim veličanja Stepinca, Hrvati sistemski stvaraju i kult Mile Budaka, ideologa ustaškog pokreta i autora pokliča „Srbe na vrbe“. Poslednjih trideset godina mnogi hrvatski gradovi, među kojima su Slavonski Brod, Pleternica i Pakoštane, imenovali su ulice po tom zločincu, koji je osuđen na smrt i streljan 1945. Bilo je više pokušaja da se Budakove ulice preimenuju, pa je čak i Ustavni sud Hrvatske doneo odluku da je protivustavno nazivati ulice koje podsećaju na NDH. Međutim, table sa Budakovim imenom i dalje opstaju.

 

Izvor Večernje novosti, 20. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u