Lavrov: Putin i Tramp neće dozvoliti sukob dve države

Lavrov potvrdio da je Tramp saopštio Putinu da bi voleo da se sastanu u Beloj kući

Predsednik Rusije Vladimir Putin je spreman da se sastane sa američkim liderom Donaldom Trampom, rekao je u intervjuu za Sputnjik šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Ruski ministar je na pitanje novinara da li su pojačane pripreme za sastanak Vladimira Putina i Donalda Trampa rekao da je sve počelo, misleći na javnu potvrdu Trampove namere.

„Predsednik Putin je spreman za takav sastanak“, dodao je on.

Lavrov je ispričao da je Tramp saopštio Putinu da bi voleo da ga poseti u Beloj kući.

Šef ruske diplomatije je ipak naveo da priprema samita, kao takvog, još nije počela.

„Međutim, čim počne, mi ćemo vam obavezno reći. Samo skrećem pažnju da je Donald Tramp već nakon tog telefonskog razgovora nekoliko puta i u tvitovima i u izjavama poručio da sa Rusijom treba rešavati pitanja, imati dobre odnose. Samo glupan misli drugačije“, dodao je Lavrov.

Ruski ministar je rekao da Putin i Tramp 100 odsto neće dozvoliti sukob dve države.

„Vraćajući se na pitanje o rizicima vojnog konflikta, 100 odsto smatram da dve vojske to neće dozvoliti i naravno predsednik Putin, kao ni, siguran sam, predsednik Tramp“, rekao je on.

On je dodao da su Putina i Trampa izabrali narodi, pred kojima i odgovaraju za mir.

Međutim, on je dodao da je Rusija spremna da odgovori na sankcije Vašingtona.

„Siguran sam da treba reagovati sa dostojanstvom. Moramo da reagujemo na oduzimanje naše sopstvenosti, proterivanje diplomata — u suprotnom bi to bilo nepoštovanje prema samom sebi. Međutim, padati u klevete, svađe i grubosti ne nameravamo niti ćemo to raditi — to uopšte nije stil našeg predsednika“, rekao je on.

CRVENA LINIJA RUSIJE
Rusija i koalicija na čelu sa SAD imale su kontakte na nivou vojnih resora, nedugo pre američkog raketnih napada na Siriju. Tom prilikom, Moskva je upozorila po kojim rejonima će napadi biti „crvena linija za Moskvu“, kazao je Lavrov.

„Pre nego što su materijalizovani planovi izvođenja napada zapadne trojke načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov je jasno rekao da ako neke akcije takozvane koalicije nanesu štetu ruskim vojnicima, oštro i jasno ćemo odgovoriti. Pritom, smatraćemo zakonitim metama ne samo rakete, već i sisteme iz kojih su one ispaljene. To je bilo rečeno jasno i nedvosmisleno“, istakao je Lavrov.

„Nakon toga su održani kontakti na nivou vojnog rukovodstva, na nivou generala, imeđu naših predstavnika i komande američke koalicije. Oni su bili obavešteni gde su naše ’crvene linije‘, uključujući i na ’zemlji‘, geografski. U svakom slučaju, rezultati su pokazali da oni nisu prešli ’crvenu liniju‘“, naglasio je ruski ministar.

Ruska vojska je predstavila dokaze da je sirijski PVO oborio deo raketa koje su ispalile SAD, Velika Britanija i Francuska.

On je dodao da nakon prošlonedeljog napada na Siriju, Rusija više nema moralnih obaveza da ne isporuči S-300 Damasku.

„Imali smo moralne obaveze, obećali smo još pre 10 godina da to ne radimo na molbu poznatih naših partnera. Uzeli smo u obzir njihov argument da to može dovesti do destabilizacije situacije, iako su ta sredstva čisto odbrambena, ipak smo usvojili molbu — sada nemamo takve moralne obaveze“, objasnio je Lavrov.

SEVERNA KOREJA
Rusija želi uspeh predstojećeg sastanka lidera SAD Donalda Trampa i Severne Koreje Kim Džong Una, ali ona neće biti njegov domaćin.

„Mi pozdravljamo i predstojeći međukorejski samit, koji će biti održan u aprilu, i američko-severnokorejski, koji će biti održan u maju-junu kako je rekao Tramp“, kazao je Lavrov.

U isto vreme, on je izjave dve strane uporedio sa boks-mečom.

„Liči na ring u koji ulaze bokseri, pre toga se mere i ’šepure‘ jedan pred drugim, a tek onda počinju sa borbom. Nakon toga se grle i čestitaju jedan drugom“, ukazao je Lavrov.

„NOVIČOK“
Da je Rusija imala motiv da se osveti Sergeju Skripalju, ne bi ga predala Britaniji 2010. godine, smatra Lavrov.

„Da je neko u Rusiji, kao što sada govore da smo mi jedini imali motiv, želeo da ga se otarasi, zašto bi ga menjao na našu obaveštajku?“, zapitao se Lavrov.

Supstanca koju na Zapadu nazivaju „novičok“ koristi američka vojska i jednostavno se koristi, smatra Lavrov. On je podsetio da je jedan od njegovih proizvođača Vil Mirzajanov emigrirao u SAD i tamo objavio formulu te supstance.

HEMIJSKO ORUŽJE U DUMI
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da Rusija poseduje dokaze da je Velika Britanija isporučivala hemijsko oružje u sirijsku Dumu.

„Dokaza ima koliko hoćete. Prvi je snimak od kojeg je sve počelo i koji je verovatno postao glavni povod, glavni izgovor za tako nervozni napad koji su izveli Amerikanci, Englezi i Francuzi, izvodeći bombardovanje po objektima proizvodnje i skladištima hemijskog oružja, kako su oni rekli. Verovatno je čak i čoveku na ulici jasno da ako znaš gde se nalazi skladište oružja bombardovanje tog skladišta znači samo jedno — stvaranje humanitarne katastrofe za one koji žive u okolini“, rekao je Lavrov.

 

Izvor Sputnjik, 20. april 2018.

Pratite nas na YouTube-u